Gradnja

Protihrupna ograja je lahko oaza miru


Prvi korak, ki ga želite opraviti pri takšni nameri je obisk Komunalne uprave, kjer dobite pojasnilo za strukturni ukrep, ki je v vašem okolju dovoljen. Običajno so zahteve glede višine zaščite in materialov, ki jih boste uporabili za izvedbo pregrade proti hrupu. Vsakdo, ki si želi natančno vedeti, katera rešitev je zanj najboljša, si kasneje sam zamisli, katera bo v njegovem okolju najbolj učinkovita. Najemniki se morajo glede svoje namere uskladiti z lastnikom zemljišča.

Protihrupna stena, ki je primerna za domači vrt
Protihrupna stena, ki je primerna za domači vrt

Obstaja veliko načinov, da obdržite hrup vstran od vrta. Razlikovati je treba njegov nastanek in protihrupne zaščite, ki so na voljo, na primer ograje ali stene, ki so lahko zgrajene iz zemlje ali raznih zelenih rastlin in betonskih elementov. Zlasti zemeljska dela so razmeroma poceni, vendar je potreben velik prostor in več različnih rešitev, ki so izvedljive predvsem na večjih parcelah.

Malo slabega dima in ne vem, ali bo sosed sploh kaj čutil
Malo slabega dima in ne vem, ali bo sosed sploh kaj čutil

Protihrupne zaščite so primerne za majhen prostor oziroma za majhne vrtove. Narejene so lahko iz katerega koli materiala, ki je dovolj močan in da absorbira valove hrupa, na primer les, beton, razne vrste opeke, plastike ali stekla. Postavitev protihrupne zaščite je lahko zelo nizka. Naravna, vendar najdražja rešitev so žive meje ali grmičevje. Še posebej hitra je v zagonu vrba, ki zelo hitro ustvari zeleno pregrado.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje