Gradnja

Ozemljitev električnih naprav


Še posebej nevarno je v primeru neviht, ki se pojavljajo z velikimi sunki vetra, kjer lahko dosežejo tudi do štirikratno moč sile vetra na stavbe in tako ustvarjajo dejanske nevihte. Pri strehah in fasadah delujejo predvsem sesalne sile na zavetrni strani veliko škodo na posameznih elementih, ki so na robu, na primer, kot nadstreški in stebla. V primeru ravne strehe so sesalne sile v kotih in na robovih območja, so te sile največje. Fasade so še posebej ranljive v območju robov objekta. Dodatni viri nevarnosti predstavljajo drevesa v neposredni bližini stavbe kot tudi letenje naplavin in predmetov. Vremenoslovci trdijo, da nevihte v Evropi spadajo med vedno močnejša.

Električna izravnava
Električna izravnava

Pred nevihtami, strelami in udari strel, ki se najpogosteje pojavljajo v topli polovici leta, lahko pa se pojavita tudi silovit veter in toča, moramo posvetiti zaščito, ne samo sebi, temveč tudi svojim stanovanjskim objektom in drugim podobnim zgradbam. Ti so najvarnejši pred strelo samo v hišah s strelovodom ali v avtomobilu.

Zato velja, da je edina in učinkovita zaščita pred strelo, da se pravočasno umaknete v varno zavetje. Strelo spremlja močan pok, ki nastane, ker zrak v trenutku zažari in se močno razširi, takoj nato pa spet skrči. Zvočni valovi se ob poku odbijajo od tal in zračnih gmot, zato slišimo te poke kot grmenje. Strelo vidimo kot blisk in slišimo kot grmenje, ki nastane ob razelektritvi. Takrat doseže električni tok v streli jakost tudi do sto tisoč amperov.

Ob takšnih dogodkih je treba ukrepati zaščitniško!

Vročinske nevihte se najpogosteje pojavljajo spomladi in poleti, ko se ozračje močno segreje. Hladna fronta se najpogosteje pojavi s silovitimi in nenadnimi nevihtami. Na nebu se zelo hitro pojavijo kopasti oblaki in kmalu nato se razbesni nevihta. Takrat je treba upoštevati vsa predhodna opozorilna znamenja, predvsem pa znamenja za preplah.

Posebno ogroženi ste na vrhovih, grebenih, v bližini osamelih dreves ali pod njimi, ob vodnih žilah in žlebovih, na vznožju skalnih sten, pri votlinskih vhodih, pod daljnovodi. Manj nevarno (nikakor pa ne varno) je v dolinah, globelih, približno 15 m od sklanih sten, če čepite pod vrečo za bivakiranje, sedite na nahrbtniku s prekrižanimi nogami.

Najbolj varne v takih primerih so zgradbe, ki so opremljene s strelovodom, ki je izdelan in napeljan po najnovejših predpisanih zahtevah in standardih. V takšnih objektih ni nobenih nevarnosti ne za ljudi niti za opremo, ki so v času nevihte v zgradbi. Žal pa je večina starejših zgradb še vedno brez potrebnih strelovodov.

Letev za potencialno izravnavo
Letev za potencialno izravnavo

Potencialna izravnava

Potencialna izravnava pomeni visoko električno prevodno povezavo, ki zmanjšuje različne električne zmogljivosti. Zahteva za morebitno potencialno izravnavo izhaja iz "zahteve za zaščito pred električnim udarom" na mednarodni ravni v IEC 60364 - 4 - 41: 2007 - 06. Povezava vseh prevodnih teles (ohišja) za električno opremo z ozemljenim zaščitnim vodnikom in ozemljitve kar je osnova za zaščito pred električnim udarom. Med prioriteto za zaščito spada tudi "samodejni odklop napajanja v primeru napake". Da je zaščita zagotovljena po zahtevanih standardih, mu sledi še testiranje sistema. Tako bo zagotovljena tudi samodejna zaustavitev, ki bo zaznana v primeru izpada zaradi določene napake.

Dodatna potencialna lokalna izenačitev

V skladu z DIN VDE 0100-701 je na območjih, kjer so zaradi okolja posebne nevarnosti je potrebna, dodatna potencialna izenačitev. To je v stanovanjskih stavbah, predvsem v prostorih s kopalno kadjo ali tušem .

Dodatna potencialna električna izravnava
Dodatna potencialna električna izravnava

1) Opomba

V novi različici DIN VDE 0100-701 se dodatna potencialna izenačitev ne zahteva več za kovinske kopalne in pršne kadi. Vendar pa mora biti urejeno tako, da stoji kopalna kad na tleh z dobro prevodnostjo.

- Vsi tuji prevodni deli, ki so nameščeni v prostoru s kadjo za kopanje ali prhanje, in cevni sistemi za sanitarno čisto in odpadno vodo, za ogrevanje in dovod zraka ter plina so vključeni v dodatno potencialno izenačitev. Ti deli so prav tako povezani z glavno potencialno izravnavo.

- Najmanjši prerez povezovalnih vodnikov mora biti: 4 mm2 Cu ali jekleni trak iz pocinkanega jekla, dimenzije 20 x 2,5 mm.

Potencialna izenačitev je od tega neodvisna, četudi v prostoru že obstajajo električni priključki za nadaljnjo izvedbo, saj se napetost lahko premosti iz drugih prostorov.

I.K.



Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje