Gradnja

Škatlasta okna


Vsak, ki se je do sredine meseca maja, dobro seznanil z veljavno varčno energetsko Uredbo EnEV 2009, se zdaj sooča z novim izzivom. V tem času je bila uredba EnEV iz leta 2009 ponovno spremenjena. To pa zaradi tega, da postanejo v prihodnosti ukrepi za varčevanje z energijo bolj učinkoviti. Ti ukrepi omogočajo, da bo lahko vlada lažje razglasila ukrepe, če bo že do leta 2050 hotela doseči gradnjo stavb brez ogljika.

Škatlasto okno s polknami
Škatlasto okno s polknami

Škatlasta okna

Lesena, škatlasta okna združujejo tradicijo, ki krasijo zgodovinske hiše že stoletja. Prednosti škatlastih oken so še danes zelo priljubljene. Nova okna predstavljajo most med zgodovinskim znanjem in najnovejšimi izkušnjami na tem področju. Narejena so lahko po vaših željah, kar vam omogoča, da so oblikovane in prilagojene stilu in karakterju vašega doma. Ne glede ali je vaš dom zgodovinska zgradba in nameščena v modernem okolju ali podeželska hiša.

Z obnovo starejših hiš se vse bolj povečuje povpraševanje po škatlastih oknih
Z obnovo starejših hiš se vse bolj povečuje povpraševanje po škatlastih oknih

Standard DIN 4108 - 2, drugi del določa toplotno zaščito in varčevanje z energijo v stavbah

Minimalne zahteve za toplotno zaščito:

Toplotno izolacijo za gradbene komponente kot tudi področje toplotnih mostov ovoja stavbe pri visokih gradnjah.

Slika - Škatlasto okno po kakovosti v samem vrhu

Te zahteve veljajo:

- za vse prostore, katerih namen za ogrevanje se zahteva za običajne notranje temperaturah (> = 19 °C);

- vsi prostori, ki jih ogrevamo na nizko notranjo temperaturo (>= 12 °C in < 19 °C);

- tudi za takšne prostore, ki se ogrevajo v povezavi s predhodno omenjenimi prostori.

Zahteve za izračunavanje toplotnih mostov ne veljajo za prostore, kjer zadostuje notranja temperatura (>= 12 °C) in (< 19 °C). Zaščita pred poletno vročino velja za vse tiste prostore in stavbe, ki jih moramo v zimskem obdobju tudi ogrevati. Poleg tega ta standard zagotavlja toplotno tehnično zaščito za načrtovanje in izvedbo skupnih bivalnih prostorov v stavbah visoke gradnje. Zahteve veljajo za gradbena podjetja, ki se ukvarjajo s širitvijo ali z dograditvijo novih delov v obstoječih stavbah.

Slika - S tako grajeno hišo ne bo težav tudi v hudi zimi oziroma v vročem poletju

Nadaljnja določila, na primer, delovna zaščita in varnost pri delu ne vpliva na ta standard.

Pri teh določilih so združeni naslednji standardi: NA 005-56-91 AA "transport toplote (SpA CEN / TC 89/WG 1, WG 5 in WG 12, ISO / TC 163/SC 9 2/WG brez preglednih delov)", ki so v pristojnosti normativov po DIN.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje