Gradnja

Varna hiša na vrhu Mont Blanka


Za plezanje na vrh Mont Blanka lahko zdaj številni alpinisti najdejo zatočišče v neverjetno futurističnem Goûterju, ki se nahaja na negotovo blizu roba planine, na nadmorski višini okoli 3835 metrov v Franciji. Lože, kot se imenuje tudi Goûter koča, ima zunanjost izdelano iz svetlečega nerjavečega jekla, ki je v popolnem nasprotju z, nežno gorsko zasneženo pokrajino. Trenutno je ena izmed najvišjih zatočišč in je dostopna za goste z vseh strani zahodne Evrope.

Futuristično zatočišče du-Goûter
Futuristično zatočišče du-Goûter

Zgradbo je oblikoval švicarski arhitekt Hervé Dessimoz in je 16 metrov visoka struktura, ki se nahaja nad 1500 m strmim padcem.

Delovanje sistema s pomočjo težnostni

Glede na nekoliko zahrbtno lokacijo so načrtovalci razvijalci in izvajali dodatne varnostne ukrepe za zagotovitev stabilnosti stavbe proti težkim naravnim elementom. Zgradba je vgrajena 14 metrov globoko v skalo, in lahko vzdrži vetrove s hitrostjo do 300 kilometrov na uro.

Kuhinja v futurističnem zatočišču du-Goûter
Kuhinja v futurističnem zatočišču du-Goûter

Kljub daljinski lokaciji je stavba popolnoma samozadostna za zalogo vode in pridobivanja energije (odvisno predvsem od sončne energije).

Preprosta ležišča - pogradi v futurističnem zatočišču du-Goûter
Preprosta ležišča - pogradi v futurističnem zatočišču du-Goûter

Zgradba ima uporabno notranjost, ki ponuja popolnoma opremljeno komunalno kuhinjo in preproste postelje (pograde), za več kot 120 ljudi v danem trenutku. Rezervacije se lahko izkažejo za težavne, še posebej, ker varno hišo du Goûter običajno zaprejo vsako leto že sredini meseca oktobra.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje