Solarno ogrevanje

Dirka z avtomobili na sončni pogon


Prva dirka z avtomobili na sončni pogon je bila izvedena leta 1985 pod naslovom "Tour de Sol". To je dirka, ki se nanaša na konkurenčno dirko vozil na električni pogon, ki je pridobljena iz sončnih celic na površini avtomobila.

Vesoljska tehnologija, uporabljena v nizozemskem sončnem avtu Nuna
Vesoljska tehnologija, uporabljena v nizozemskem sončnem avtu Nuna

Od 22. do 29. maja 2004 je v Grčiji potekala dirka solarnih avtomobilov Phaethon 2004. Natančneje povedano je bilo za dve neodvisni prireditvi, in sicer krožno dirko in reli. Na dirkalni progi je bilo treba ali v določenem času premagati kar najdaljšo razdaljo ali pa kar najhitreje premagati določeno progo. Zelo prepoznavna in odmevna je bila trasa relija: po startu na olimpijskem stadionu v Atenah je tura vodila preko pristaniškega mesta Patras do antične Olimpije in končno preko Itejein Delfov nazaj v Atene. Pri tem so udeleženci prevozili skupno 795 km.

Solarni pogon na avtomobilih je sestavljen iz več sto (ali tisoč) foto napetostnih sončnih celic, ki se s pretvorbo sončne svetlobe spremenijo v električno energijo. Avtomobili lahko uporabljajo različne tehnologije sončnih celic; najbolj pogosto so uporabljeni polikristalni silicij, mono kristalne silicijeve ali galijev arzenid. Celice so žično skupaj spojene v nize, medtem ko strune pogosto skupaj tvorijo žične plošče.

Plošče so običajno napetosti, ki so blizu nazivne napetosti akumulatorja. Glavni cilj je, da bi dobili področje tolikih celic, v čim manjšem prostoru, kot je mogoče. Oblikovalci zaobjete celice izvedejo tako, da jih zaščitijo pred vremenskimi vplivi in poškodbami.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje