Vprašanje je edino, kako dolgo bo to še trajalo. Vse je odvisno od nas samih in naše zavesti. Za zagotovljeno uporabo higienske in neoporečne pitne vode bomo morali poskrbeli predvsem s pametno pozidavo stanovanjskih naselij. Z naraščajočo potrebo po pitni vodi in porastom prebivalstva je gospodarna raba vode dobra in varna gospodarska naložba za prihodnost.
Splošno
Voda spada med najstabilnejše tehnične spojine in je edina na svetu, ki je dosegljiva v treh stanjih ( slika 1). Možnosti, zaradi katerih se spaja z večino drugih raztopin ali spojin je veliko. Velike količine vode in njene toplote je hranjene v oceanih (71 % zemeljske površine), kakor tudi v stalnih vodnih pretokih, v izparevanju, številnih padavinah, zaradi ponikanja, kapilarnega vsrkavanja vode rastlin, vse do vode v gospodinjstvu ter do življenjskih celic, ki omogočajo življenje.
Dobre lastnosti pitne vode:
- Po DIN 2000 je pitna voda za zdravje človeka primerna po naslednjih zahtevah:
- Iz pitne vode moramo odstraniti vse snovi, ki se kalijo in razvijajo v vodi ter škodijo človeškemu zdravju.
- Pitna voda mora biti s prijetnim okusom in spodbujati njeno pitje.
- Voda mora biti brez barve, čista, brez vonja in okusa ter neoporečna (z določenimi deleži soli, kisika, minerali).
- Primerna temperatura vode je od 5 oC do 15 oC.
- Voda z dotikom s cevmi ne sme prenašati nobene korozije.
- Vsebina topljenih materialov sme biti v določenih mejah.
- Za odpravljanje nezaželenih primesi, vonja, okusa in za dezinfekcijo je dovoljena uporaba od 2 do 3 mg klora na liter vode.
- Pitna voda mora biti na oddajnem mestu vedno na razpolago v zadostni količini in pod zadostnim tlakom.
Povratni pretok pitne vode v cevnem omrežju moramo preprečiti z odgovarjajočimi zaščitnimi ukrepi.
Po DIN 1988-1 so zapisane razlike med pitno vodo, nepitno vodo, voda za pogon in deževnica.
Pitna voda se priporoča za pitje z užitkom za ljudi, kot:
- hladna voda (HV), temperatura okoli 5 oC do 15 oC,
- topla voda (TV) do 90 oC,
- voda za kuhanje (VzK) 90 oC do 100 oC.
Pitna voda je najpomembnejša za številna živila. Nevarnost oskrbe z dobro in pitno vodo v zadostnih količinah je ogrožena s:
- spuščanjem kanalizacije, zazidavo naselij, zapečatenimi naselji, gozdnimi poseki in umirajočimi gozdovi,
- pretiranim gnojenjem z nitrati, pesticidi, težkimi kovinami in radioaktivnostjo.
* Nepitna voda: V to skupino so zajete vse vrste voda, ki niso za pitje vendar jih uporabljamo za vsakdanjo uporabo. To so vode v industrijskih obratih, kmetijstvu ali za druge namene, za gašenje požarov, za kopalne bazene, hlajenje in ogrevanje sistemov itd. Znak za nepitno vodo prikazuje slika 2.
* Deževnica: Je voda, ki jo dobimo s padavinami in je primerna za številne namene, predvsem za številne delovne procese.
* Siva voda: V to vrsto vod prištevamo umazano vodo, ki jo odvajamo na prosto kot fekalije ali vodo za kuhanje, pranje toalete itd.
Trdota vode
Trdoto vode določamo z vsebnostjo v vodi raztopljenih zemeljskih spojin, še posebej s kalcijem in magnezijevimi solmi. Merijo se v mmol/l (milimol na liter vode). Pogosto se še danes uporablja za merilo stopnje trdote.
Velja:
1 mmol = 5,6 ° (≈ 56 mg CaO/l)
1° = 0,176 mmol/l (≈ 10 mg CaO/l)
Trdoto vode delimo na štiri področja - preglednica 1.
Preglednica 1: Vrednosti trdote vode
Področje trdote | Oznaka | Trdota vode v | |
Mmol/l (danes) | v ° (prej) | ||
1 | Mehka | pod 1,3 | do 7 |
2 | Srednje trda | 1,3………….2,5 | 7……..14 |
3 | Trda | 2,5 …………3,8 | 14……...21 |
4 | Zelo trda | preko 3,8 | preko 21 |
Trdota vode mora biti iz zdravstvenih razlogov nadzorovana in pomembna, saj ima vpliv na cevne instalacije, na naprave in aparate in na potek proizvodnje. Mejni vrednosti sta zelo mehka in zelo trda voda.
Zelo trda voda zahteva večjo porabo pralnih praškov in povzroča nabiranje vodnega kamna v napravah, v sanitarnih predmetih, cevnih instalacijah in aparatih, še posebej pri temperaturi > 60 °C poruši ravnovesje »apnenec-ogljikov dioksid«.
Zelo mehka voda je posebej nevarna in agresivna pri visokih temperaturah ter lahko v primeru, da ni zaščitnega sloja povzroči veliko škode na jeklenih ceveh in aparatih.
pH-vrednost
Pitna voda mora biti kemijsko nevtralna. Kot merilo se jemlje pH-vrednost (»potentia hidrogenii«). To število je negativen exponent na osnovo 10 na mol vodikion koncentracije (- Ig CmolH+) v vodi. V čisti vodi na primer na liter 10-7 mol H+-ionov (≈ 10-7 g) vsebuje (= pH-vrednost 7). - preglednica 2
Preglednica 2: pH-vrednosti in agresivnost vode
kislo bazično | ||||||
zelo močno |
močan |
šibek | šibek | močan | ||
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 | ||||||
Agresivna voda Izločanje apnenca |
Če je pH vrednost nizka, reagira voda kislo, če je višja pa bazično. To je tudi oznaka za agresivnost vode. pH-vrednosti za pitno vodo morajo znašati v velikih napravah od 6,0 do 8,5.
Fizikalne lastnosti vode
Voda zamrzne pri temperaturi 0 °C v ledeno stanje in se pri tem razteza za okoli 1/10 njenega volumna. Voda zavre pri temperaturi 100 °C (pri 1 bar zračnega tlaka) in prehaja v vodno paro. Voda ima pri +4 °C njeno največjo specifično gostoto: 1 kg za 1 dm 3 oziroma 1 liter (1 l).