Pasivno ogrevanje

Okrogla samozadostna ekološka pasivna hiša - "Oko sokola"


Zaradi tega imajo zgradbe zelo nizko porabo energije in so lahko energetsko dovzetne za konvencionalno ceno, saj jih je treba priključiti le na majhno število naprav za proizvodnjo električne energije. Vodna samozadostnost se doseže z zmanjševanjem porabe tople vode, recikliranjem in ponovno uporabo sive vode, ki jo ustvarjajo same stavbe, z uporabo naravnih virov vode (dež in podzemnih virov).

Okrogla samozadostna ekološka hiša - oko sokola- v poletju_1
Okrogla samozadostna ekološka hiša - oko sokola- v poletju_1

Trajnostna arhitektura z okroglimi domovi so zasnovane tako, da delajo z naravo in ne proti njej. Veliko zgrajenih okroglih domov, ni bilo nikoli izgubljenih zaradi hurikanov ali močnih vetrov kakršne koli vrste. Veliko domov je ostalo le z manjšimi poškodbami pri nekaterih največjih neurjih v zgodovini, kjer je bilo izgubljenih nekaj stenskih oziroma strešnih skodel.

Okrogla samozadostna ekološka hiša - oko sokola-_2
Okrogla samozadostna ekološka hiša - oko sokola-_2

Arhitekti ki so specializiran za trajnostno arhitekturo, oblikovanje okolju prijaznih, samozadostnih stavb z zelo strogimi zdravstvenimi, ekološkimi in okolijskimi merili so imeli vlogo pri oblikovanju in ustvarjanju več kot 100 edinstvenih trajnostnih modelov.

"Trajnostna arhitektura ustreza kadarkoli in kjerkoli potrebam lastnikom tako, da ne da bi ogrozila blaginjo in razvoj prihodnjih generacij. Vključuje častno zavezanost človeškemu razvoju in socialni stabilnosti z uporabo arhitekturnih strategij za optimizacijo virov in materialov, spodbujanje obnovljivih virov energije, zmanjševanje količine odpadkov in škodljivih emisij, vzdrževanje, funkcionalnost in ceno stavb ter izboljšanje kakovosti življenja stanovalcev".

Okrogla samozadostna ekološka hiša - oko sokola-_3
Okrogla samozadostna ekološka hiša - oko sokola-_3

Med najbolj presenetljive modele zagotovo spada projekt »okrogla ekološka hiša - Oči sokola«, ki je popolnoma samozadosten dom in je bila zgrajena na otoku Kleopatra v Turčiji, ki je, gledano od zgoraj, podoben starodavnemu egiptovskemu očesu (Horus) in simbolizira zaščito dobrega in zdravja. Življenjsko območje je popolnoma vgrajeno v večstopenjsko osrednjo kupolo, ki služi kot sokolove oči. Kupola je okvirjena z jeklom in okrašena s steklenimi ploščami, ki omogočajo svetlobo sonca, da se lahko osvetli celoten dom. Sprejeti so bili posebni ukrepi, kot so nagibi žaluzij, načrtovano urejanje prostora in zadostno prezračevanje, da bi ublažili vsako naravno ogrevanje zaradi učinka tople grede.

Hiša oko sokola v lepo urejenem naravnem okolju
Hiša oko sokola v lepo urejenem naravnem okolju

Oblika zgradbe je bila ustvarjena s pomočjo foto napetostnimi paneli, ki delujejo v skladu z najsodobnejšim geotermalnim sistemom za napajanje 25 sob. Poleg biološkega sistema na kraju samem pridelujejo tudi deževnico, ki obdeluje odpadne vode. Na najvišjem nadstropju kupole je urejena notranja terasa, iz katere se lahko sprostite in uživate v presenetljivo čudovitem terenu iz vseh smeri.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje