Ogrevanje

Pasivna hiša

Glede na lokalno okolje PH običajno porabijo samo desetino energije za ogrevanje in hlajenje kot hiše, zgrajene po sedanjih veljavnih standardih


Pasivna hiša je gradbeni standard, ki je hkrati energetsko učinkovit, udoben, cenovno dostopen in ekološki. To ni blagovna znamka, temveč gradbena zasnova, ki jo lahko uporablja vsakdo in ki je prestal preizkus prakse.

Vendar pa pasivna hiša je več kot zgolj nizkoenergijska stavba
-    Zgradbe pasivnih hiš omogočajo prihranek do 90 % za ogrevanje in hlajenje v primerjavi s tipičnimi stavbnimi surovinami in več kot 75 % v primerjavi s povprečnimi novogradnjami. Kar zadeva kurilno olje, stavbe pasivnih hiš letno porabijo manj kot 1,5 litra na kvadratni meter bivalnega prostora, kar je veliko manj kot tipične nizko energetske zgradbe. Podobni prihranki za porabo energije so bili prikazani v toplem podnebju, kjer stavbe potrebujejo več energije za hlajenje kot za ogrevanje.

-   Pohvale za stavbe pasivnih hiš so tudi zaradi visoke ravni udobja. Te stavbe uporabljajo energetske vire v zgradbi, kot so toplota telesa od prebivalcev ali sončna toplota, ki vstopa v stavbo, zaradi česar je ogrevanje hiše veliko lažje.

-    Primerna okna z dobro izolacijo in dobro zaščitena gradbena lupina, ki je sestavljena iz dobro izoliranih zunanjih sten, strehe in talne plošče, ohranjajo toploto v zimskem času v hiši, ki so jo hranile poleti.

-    Prezračevalni sistem dosledno zagotavlja svež zrak za boljše počutje, ne da bi povzročal neprijetne osnove. To je na primer jamstvo za nizke vrednosti radona in izboljšuje zdravstvene razmere. Visoko učinkovita naprava za obnovo toplote (rekuperacijo) omogoča ponovno uporabo toplote, ki jo vsebuje izpušni zrak.

Ogromni prihranki energije v stavbah pasivnih hiš so doseženi z uporabo posebej energetsko učinkovitih gradbenih elementov in kakovostnega prezračevalnega sistema, saj v udobju ni nikakršnega zmanjšanja, namesto tega se raven udobja znatno poveča.

Pasivna hiša z odlično toplotno izolacijo in z v zemljo zakopanim toplotnim menjalnikom, ki segreva zunanji zrak na zemeljsko temperaturo pred vstopom v hišo_2
Pasivna hiša z odlično toplotno izolacijo in z v zemljo zakopanim toplotnim menjalnikom, ki segreva zunanji zrak na zemeljsko temperaturo pred vstopom v hišo_2

Pasivna hiša ima vse

Kakovost

Standard pasivne hiše nudi novo raven kakovosti, ki zagotavlja najvišjo raven udobja med hladnimi in toplimi meseci z razumnimi stroški gradnje, to je nekaj, kar večkrat potrjujejo prebivalci pasivnih hiš.

Diagram za ogrevalno energijo
Diagram za ogrevalno energijo

Stavbe pasivne hiše so pohvaljene zaradi njihove učinkovitosti zaradi visoke ravni izolacije in njihove neprepustne oblike. Je pa še eno pomembno načelo "toplotno brezstopenjsko oblikovanje", kjer se mora toplotna izolacija uporabljati brez "šibkih točk" okoli celotne zgradbe, da se odstranijo hladni vogali in pretirane toplotne izgube. Ta metoda je še eno bistveno načelo, ki zagotavlja visoko raven kakovosti in udobja v stavbah pasivnih hiš in hkrati preprečuje poškodbe zaradi vlažnosti.

Ekologija / Trajnost
Morda ste bili presenečeni, ker niste našli ekoloških vidikov, omenjenih na samem začetku tega članka. Zgradbe pasivnih hiš so po definiciji okolju prijazne. Uporabljajo zelo malo primarne energije, tako da ostanejo zadostni energetski viri za vse prihodnje generacije, ne da bi pri tem povzročili okolijsko škodo. Dodatna energija, ki je potrebna za njihovo konstrukcijo (utelešena energija), je precej nepomembna v primerjavi z energijo, ki jo varčujejo kasneje. To se zdi tako očitno, da ni potrebe po dodatnih ilustracijah. Omeniti pa je treba, da standard pasivne hiše zagotavlja to raven trajnosti za vsakogar, ki želi zgraditi novo gradnjo ali obnoviti starejšo po dostopni ceni.

Ugodnost
Ali so pasivne hiše dobra naložba? Zgradbe pasivnih hiš dolgoročno varčujejo z denarjem, kar pa se lahko začne presenetljivo hitro. Naložbe v višje kakovostne sestavne dele stavb, ki jih zahtevajo standardi za pasivne hiše, se ublažijo z odpravo dragih sistemov ogrevanja in hlajenja. Dodatna finančna podpora, ki je v številnih državah vedno bolj dostopna, naredi pasivne hiše še bolj zanimive.

Rezultati meritev
Meritve, izvedene v številnih apartmajih pasivnih hiš, so pokazale povprečne prihranke do približno 90 %. Z drugimi besedami, pasivna hiša je "dejavnik 10 hiš", ki porabi samo desetino energije, kot jo porabijo povprečne hiše. Zasnova pasivne hiše prinaša, da je varčevanje resnično in ni nobene vrzeli v delovanju.

Vsestranskost
Vsak pristojni arhitekt lahko oblikuje pasivno hišo.

Z združevanjem posameznih ukrepov se lahko vsaka nova stavba kjerkoli na svetu oblikuje tako, da doseže standard pasivne hiše. Vsestranski standardi za pasivne hiše se vse bolj uporabljajo tudi za ne stanovanjske stavbe, kot so upravne stavbe in šole. Izobraževanje o oblikovanju pasivnih hišnih zgradb je na voljo na svetovni ravni v veliko različnih strokovnih člankih.

In tako deluje
Z učinkovitostjo se izboljša udobje, saj je pasivna hiša vodilni svetovni standard za energetsko učinkovite gradnje, saj pasivna hiša zahteva le 10 odstotkov energije, kot jo uporabljajo tipične srednjeevropske stavbe, kar pomeni prihranek energije do 90 odstotkov. Lastniki pasivnih hiš so komaj zaskrbljeni zaradi naraščajočih cen energije.

  • Pasivne hiše zahtevajo manj kot 15 kWh / (m²) za ogrevanje ali hlajenje
  • Obremenitev ogrevanja / hlajenja je omejena na največ 10 W / m2
  • Konvencionalna uporaba primarne energije ne sme presegati 120 kWh / (m²a), vendar je oskrba z obnovljivo energijo v prihodnosti največ 60 kWh / (m²a). To je s pasivnimi hišami preprosto doseči.
  • Pasivne hiše morajo biti zgrajene neprepustno, stopnja sprememb zraka pa je omejena na n50 = 0,6 / h
  • V toplejših podnebnih razmerah in / ali v poletnih mesecih se lahko čezmerne temperature ne pojavijo več kot 10 % časa.
-
-

Pasivna hiša je trajnostna gradbena zasnova, ki zagotavlja cenovno ugodne, zelo kakovostne zgradbe in udobne, zdrave življenjske razmere. In njegova načela so dokaj preprosta za razumevanje:

  • Ker so nove zgradbe vse bolj nepredušne, prezračevanje skozi spoje in razpoke samo ne zadostuje za svež zrak v prostoru. Odpiranje oken, kot je priporočeno, tudi ne bo tega opravilo. Svež zrak ni zgolj vprašanje udobja, temveč nujno za zdravo življenje - kakovost notranjega zraka (IAQ) je osnovni cilj glede učinkovitosti. Prezračevalni sistemi so torej ključna tehnologija za vse prihodnje stanovanjske stavbe in naknadno vgradnjo.
  • Čeprav sistemi prezračevanja zahtevajo dodatno naložbo, bodo na koncu prihranili znatne količine stroškov energije, pod pogojem, da so vgrajeni zelo učinkoviti sistemi. Sistemi prezračevanja v pasivni hiši bodo zmanjšali obratovalne stroške za vsako stavbo.
  • Ker je treba vseeno pridobiti svež zrak na prostem, se postavlja vprašanje, zakaj ne bi tega zraka uporabljali tudi za ogrevanje? Tu ne gre za dodatne količine zraka in se ne zahteva dodatna obnova zraka, ki je brez neprijetnega hrupa ali prepiha? Na ta način se prezračevalni sistem izplačuje dvakrat.
  • Ta zasnova "ogrevanje dovodnega zraka" deluje le v ustrezno izoliranih stavbah, kot so pasivne hiše. Po strokovnem mnenju je grelna masa prenos toplote in infiltracija mora biti manjša od 10 W / m², da se zagotovi potreben toplotni obseg dobave dovodnega zraka.

Energetsko ravnovesje je sestavljeno tako, da so vse podrobnosti popolnoma usklajene. To ravnotežje je vzpostavljeno z uporabo paketa za načrtovanje pasivnih hiš. Primeri obstoječih pasivnih hiš in njihovih prebivalcev potrjujejo, da zasnova pasivne hiše deluje!

Kaj je "skrivnost" pasivne hiše?

Zasnova pasivne hiše ne deluje le na papirju. Zgledi zgrajenih pasivnih hiš po svetu dokazujejo, da deluje tudi v resničnih stavbah.
Za pasivne hiše je dokazano, da delujejo v resničnem življenju, to potrjujejo rezultati številnih meritev.
V tisočih stanovanjih v pasivnih hišah je bila nadzorovana kakovost zraka, toplotnega udobja, porabe energije in gradnje ter stroškov delovanja. Ti rezultati so bili objavljeni in kažejo, da zasnova v celoti izpolnjuje svoje obljube. To dokazuje izboljšana raven udobja, ki je povezana z izjemno nizko porabo energije in je trajnostno nizka.
Strokovnjaki v številnih državah z različnimi podnebnimi razmerami in gradbenimi tradicijami so dokazali, da je mogoče razviti standard pasivne hiše na podlagi obstoječih izkušenj in znanja v gradbenem sektorju. Vse, kar potrebujemo, je specifični know-how in sestavni deli stavb z najboljšo prakso, na primer okna in enote za obnovo toplote.

Že več kot 40 let je pomen vrhunskega toplotnega udobja na znanstveni ravni dobro uveljavljen. Leta 1972 je izdal Ole Fanger "Toplotna ugodnost", katere rezultati so postali podlaga za sodobne mednarodne standarde za toplotno udobje, kot je ISO 7730. Zasnova pasivne hiše temelji na temeljiti analizi, kako doseči višjo raven udobja z večinoma pasivnimi komponentami v različnih okoliščinah naravnega okolja.
Pasivne hiše so večinoma koristne regionalnim proizvajalcem, ki so vabljeni, da prispevajo svoje znanje, prakso in izkušnje. Izdelki za pasivne hiše so najboljša praksa po vsem svetu, ki ima minimalne vrednosti toplotnih izgub. Te dosegajo z odličnimi energetsko učinkovitimi okni in z maksimalno stopnjo obnovljene toplote.

Te proizvode večinoma proizvajajo mala in srednje velika podjetja na lokalni in regionalni ravni. To je primerno za pasivne komponente, ker so viri na voljo kjerkoli. Izolacijski materiali na primer se lahko proizvajajo iz veliko različnih virov. Glavni material je vedno le zrak in vključen predvsem v majhne prostore, se giblje zelo počasi. Strukturni material je lahko volna, slama, lesna vlakna, papir, mineralna volna, več vrst plastike, penasti kalcijev silikat, penasto steklo ...

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje