Ogrevanje

Pasivna energetsko učinkovita ničelna hiša


V nadaljevanje prizadevanj za proizvodnjo ekološko zavestnih struktur je raziskovalno središče na energijsko ničelnih hišah in ki ne proizvajajo škodljive emisije, razvilo pilotni projekt oziroma hišo v bližini norveškega mesta Larvik. Hiša je zdaj že končana in oblikovana kot stanovanjski projekt, ki pa ne služi temu namenu. Trenutno služi kot temelj programske zasnove za pomoč v spoznavanju hiš, ki proizvedejo več energije, kot, je njena celoletna poraba.

Energetsko učinkovita pasivna ničelna hiša
Energetsko učinkovita pasivna ničelna hiša

Sprednji del hiše se nagiba proti jugovzhodni smeri njegove idealne okolijske učinkovitosti. Hiša ima poševno streho in celotno površino, obdano s paneli za proizvodnjo električne energije. Sončni sprejemniki energije dopolnjujejo svoj manko z geotermalnimi vrtinami, zaradi česar je skupni pridobitek tolikšen, da hiša razpolaga s presežkom tudi za polnjenje električnih avtomobilov skozi vse

Ob upoštevanju čustvenih pogojev in predvsem pogojev za bivanje ter lastnosti stanovanja so načrtovalci pri oblikovanju stanovanja skušali ohraniti številne domače in podobne elemente, ki pa na splošno niso merljivi. To vključuje prostorsko postavitev, s čim več dnevne in nočne svetlobe oziroma tiste, ki v temi obdajajo in razsvetljujejo vrtove, ulice in mesta ter vključitev ogrevanega bazena z vgrajenimi integriranimi sistemi sedanje generacije.
 
Da bi oblikovalci in načrtovalci dosegli svoje cilje, so morali najprej opraviti razvrstitev del in projekt dokumentirati ter preveriti 100 % prisotnosti emisij CO2. Vključiti so morali tudi vse integrirane gradbene tehnološke sisteme, ki nastajajo zaradi nastajanja emisij ogljika pri zgorevanju fosilnih goriv. Hiša kot pilotni projekt je bila nominirana za "nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo - "Mis Van der Rohe 2015".

Projektne informacije:
Lokacija: Ringdalskogen, Larvik, Norveška
Tipologija: stavba z ničnimi emisijami
Velikost: 220 m² (hiša), 220 kvadratnih metrov (okolje hiše).

Zapisal:

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje