Prezračevanje

Ogrevalni sistemi - Prisilni zrak

Ogrevanje hiše z ogretim toplim zrakom se je od leta 1970 dalje močno razširilo, menijo ekološki strokovnjaki, kar pa pomeni, da so naši domovi oziroma hiše vedno bolj toplotno izolirani in nepredušno zaprti ter bolj primerni za uporabo te tehnologije.


Osrednji toplotni vir je ogrevalna peč za uporabo z različnimi gorivi. Na žalost, pa so te peči, ki so običajno na voljo najmanjše velikosti, v razponu od 15 do 18 kW/h in ta ogrevalna zmogljivost je pogosto preveč velika za energetsko učinkovit dom. Uporaba tako velikega vira toplote je neučinkovita v smislu porabe goriva. Na primer, za 50 odstotkov prevelika peč bo pri ogrevanju istega prostora porabila za 20 odstotkov več goriva kot pravilno izračunana enota.
Dobra distribucija toplote, zračni pretok, sposobnost filtriranja, kontrola vlažnosti in nizko vzdrževanje so nekatere prednosti s primerno zasnovanim in nameščenim sistemom za prisilno ogrevanje.

Sistem za distribucijo s prisilnim zrakom dobro deluje, če dom dobiva obilno sončno energijo. Ker se pasivno sončno ogrevani prostori zlahka pregrejejo, če je območje okna preveliko ali če ni dovolj mase za vpijanje in shranjevanje sončne energije, je primerno nenehno kroženje zraka z ventilatorjem za prisilno prezračevanje, ki deluje s počasno hitrostjo, kar preprečuje pregrevanje. Pasivno ogrevan zrak se razdeli v vse prostore doma, ne samo na južni strani.

Visoko učinkovita plinska peč

Visoko zmogljive plinske peči na utekočinjanje (kondenzacijske) s prisilnim zrakom nudijo učinkovitost preko 90 odstotkov ali več. Te enote uporabljajo elektronski vžig, inducirane ventilatorje in kondenzacijske izmenjevalnike toplote. Kanalizacija in montaža je podobna standardni peči, z izjemo odvoda dimnika in kondenzata. Peči za utekočinjanje zahtevajo odtočno cev, ki je priključena na talni odtok, da se lahko utekočinjanje (voda) iz izmenjevalnika toplote izteka v odtok. Standardni dimnik ni potreben, ker se temperatura izpušnega zraka zmanjša do te mere, da se lahko kot visokotemperaturna plastična cev uporablja kot izpušni ventil iz stranske stene. Diagram prikazuje odvod svežega zraka, ki se usmeri neposredno v povratni tok hladnega zraka. Zgorevalni zrak ločeno poteka od zunaj do sprednje strani peči. Upoštevajte, da sta oba zraka izolirana. Čeprav ni prikazan, je treba namestiti izmenjevalnik toplote zrak-zrak, da se ohrani kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Prezračevanje s prezračevalnimi kanali-
Prezračevanje s prezračevalnimi kanali-

Radiator (enota ventilatorja)
Dobra rešitev ogrevanja za energetsko učinkovito hišo je prednost uporaba prisilnega zračnega sistema. Dobro distribucijo zraka in toplote dosežemo z zmogljivim filtriranjem zraka in z nizkim vzdrževalnimi stroški in z dodatno pomočjo majhnega pomožnega vira toplote. To je lahko električni grelni element, grelna tuljava z vročo vodo, toplotna črpalka ali preprosto ločena lesna ali električna enota, ki zagotavlja toploto, ki jo sistem vzame in distribuira preko sistema prisilnega zraka.

Ta primer prikazuje, kako lahko segrevanje vročega voda kombiniramo s prisiljenim zračnim sistemom. Vroča voda iz kotla kroži skozi radiator, ki je nameščen v kanalu prisilnega zračnega sistema. Ventilator sili zrak skozi radiator, kjer se toplota dvigne in razdeli v celotno hišo. Oblika kanala je enaka vsem prisilnim zračnim sistemom.

Izmenjevalnik toplote zrak-zrak pomaga ohranjati kakovost zraka v zaprtih prostorih tako, da predgretje svežega zraka napolni do vrnitve hladnega zraka, ki ga prenaša v prisilno zračni sistem.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje