Prezračevanje

Odvodni in dovodni sistem za obnovo toplote v gospodinjstvu


Kako sistem deluje
Ventilator dovodnega zraka in ventilator za izpuh zraka prezračujejo hišo z dvema prezračevalnima kanaloma. Dovod zraka se dovaja v spalnice in dnevne prostore, izpuh zraka pa iz kuhinje, kopalnice in pomožnih prostorov. Toplota prehaja iz toplega odvajalnega zraka v hladen zunanji zrak, ki je v toplotnem izmenjevalniku. Varčevanje z energijo bi lahko znašalo 50 – 60 % v primerjavi s sistemom, v katerem toplota ni obnovljena.

Odvodni in dovodni sistem za obnovo toplote v gospodinjstvu copy
Odvodni in dovodni sistem za obnovo toplote v gospodinjstvu copy

Delovanje sistema FTX

  1. Svež zrak ja zajet na prostem oziroma = dovod zraka.
  2. Hladni dovodni zrak se segreva v toplotnem izmenjevalniku z izrabljenim toplotnim sobnim zrakom = izpušnim zrakom.
  3. Ogrevan dovodni zrak je speljan v hišo.
  4. Očiščeni izpušni zrak se izloči iz kuhinje in kopalnice. Pogosto obstaja ločen kanal od kuhinjskega ventilatorja, saj se v izmenjevalniku toplote sicer lahko pojavijo mastne usedline, kar bi lahko povzročilo tveganje požara.
  5. Izpušni zrak odda toploto dovodnemu zraku v toplotnem izmenjevalniku in izteče.

Zahteva in vzdrževanje

Če sistem deluje tako, kot je zreba, ne potrebuje vzdrževanja. Potrebno je redno vzdrževanje in čiščenje kanalov, registra, ventilatorja in prezračevalne enote. Redna zamenjava filtra in kontrola, ali sistem deluje, kot je bilo predvideno.

I.K.

Vsi članki na spletnem mestu so samo za informativne namene.

 

 Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje