Gradnja

Izvedba vodovodne instalacije v več 100 m visokih zgradbah

Burij Khalifa, najvišja zgradba na svetu in kako deluje voda v najvišjem nebotičniku?


Začelo se je leta 2004, Burij Khhalifa je uradno odprl svoja vrata 4. januarja 2010, ko se je povzpel na 823 metrov. Dejansko več kot dvakrat višji kot Empire State Building (381 metrov) in je višji od svetovne druge najvišje stavbe, Shanghai Tower.

Burj_Khalifa_1

Prvotno se je imenoval Burij Dubai in se kasneje preimenoval Burj Khalifa v poklon vodji vodje Združenih arabskih emiratov in vladarju Abu Dhabija, Sheikh Khalifa, ki je finančno pomagal Dubaju.

Sloan je ponosen, da svoje vodoodporne izdelke in sisteme svetovnega razreda dobavljajo Burij Khalifa. V čast tega prispevka je treba bralcem dati notranji pogled na to, kako se z vodo upravlja v tej ogromni strukturi.

Nekaj o merah: Burij Khalifa sedi na ogromnem temelju, sestavljenem iz več kot 58.900 kubičnih metrov betona, vključno s 192 piloti, ki se več kot 164 metrov ujamejo v notranjo stavbo stavbe v Dubaju, Združeni arabski emirati. Sama nadgradnja je izdelana iz 431.600 kubičnih metrov betona in 39.000 ton jeklene obloge. Ni presenetljivo, da je bilo potrebno več kot dvaindvajset milijonov človekovih ur, da zberejo vse te materiale (in lahko ste prepričani, da je bilo potrebno več veliko moških, da so to delo opravili).

Če se odločite za izgradnjo najvišje stavbe na Zemlji, boste upravičeno želeli vanj pritegniti veliko število ljudi. Morda več kot karkoli, ljudje potrebujejo vodo. Veliko tega. Povprečna dnevna vodna oskrba z vodo, črpana s cevmi, je vredna več kot 62 milijonov dolarjev. In to je vodni sistem, ki je vrhunec in osredotočen na uresničevanje najvišjih standardov vodne učinkovitosti za strukture te lestvice.

Burij Khalifa se ponaša z dodatnimi 132 miljami požarnih cevi za gašenje ognja v sili in 21 milj cevi za hladno vodo za podporo klimatizacijskega sistema. S povprečno visoko temperaturo 55 oC med dolgimi poletji v Dubaju, kjer so ti cevni sistemi pod velikim tlakom za gradnjo najemnikov in obiskovalcev. V takšnih sistemih proizvajajo kar 15 milijonov litrov kondenzacijske vode na leto.

Glede na težo je ena od najbolj ne popustljivih sil, znanih za človeka in je naloga črpanja vode v ozračje skozi Burij Khalifa mogoča. Inženirji so vedeli, da imajo eno ogromno vodno črpalko, vse delo bi bilo nevarno, glede na pritisk, ki bi ga bilo treba ustvariti. Tako so ustvarili sistem, ki črpalke vode porazdeli v serijo rezervoarjev na različnih ravneh po celotni stavbi. Ti rezervoarji so nameščeni na sedmih dvonadstropnih predelih z mehanskim pogonom, razporejenih po celotni strukturi. Na tleh so tudi hišice in podnebne enote.

 

Burij Khalifa, poleg tega, da je najvišja stavba na svetu, ima še šest drugih svetovnih rekordov. Čeprav nKnjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje