Gradnja

Na Floridi orkan zrušil slabo grajene hiše


Hari Sreenivasan je obiskal prebivalce v mestu Svetem Augustinu na Floridi, da si je ogledal nastalo škodo. Tako so bile preproge pod nogami v sončnih sobah potopljene z vodo. Tu so se našle tudi številne mrtve ribe, ki jih je prineslo iz Atlantskega oceana. V stanovanjih se je hitro začel širiti vonj, ki bo postal plesen. Enako je s kavči, odejami in vsem ostalim pohištvom.

To dokazuje, da je dovod vode prišel v hiše in bo treba vse porušeno zgraditi na novo oziroma zamenjati še drugo, kar ostalo uporabnega.

Orkan na Floridi_1
Orkan na Floridi_1

In zakaj je bilo treba vse zamenjati?

Flórida je južna zvezna država v ZDA. Večji del države leži na polotoku Florida. Znana je po vzdevku »Sončna država«. Beseda »Florida« je španski pridevnik, ki pomeni cvetličen in slovi, kot ena lepših obmorskih sončnih krajev in to zagotovo ni bil prvi in ne zadnji velik orkan na tem območju, ki je povzročil velikansko škodo.

S hitrim in natančnim pogledom lahko ugotovimo, zakaj tolikšna škoda, saj je velika razlika v gradnji hiš. Nekatere hiše, ki so grajene z masivnim materialom, večina hiš v Ameriki lesenih, ki so ob takih pogojih še posebej nevarne. Že samo ena sama deska poleti s tako hitrostjo oziroma močjo, da prebije obodno steno hiše in lahko v notranjosti ubije tudi človeka.

Ostanki hiš po orkanu_1
Ostanki hiš po orkanu_1

Hiše grajene izključno z lesom in obložene s pločevino ne morejo vzdržati moči orkanov. Po vsakem uničenju, ki ga povzroči silovito močan orkan lahko opazimo samo polomljeni les, pločevino s katero so velikokrat obložene prekrite strehe hiše leži, kot razmetani odpadni material.

Ostanki lesenih hiš_1
Ostanki lesenih hiš_1

Amerika se šteje med najbogatejše države sveta. Žal pa, vse dokler ne bodo uzakonili gradbene strategije za določena območja, kjer so hiše grajene vsaj na ogroženih območjih, se bodo takšne in podobne težave nadaljevale.
Prebivalci sicer zatrjujejo, da bodo naselja obnovili in da bo trajalo veliko časa, da se vse očisti, vendar pa, če bodo nadaljevali s staro prakso, še dolgo ne bodo živeli v miru. Boljše bi bilo, da se odločijo za sodobno gradnjo tudi revnejših občanih in vlagati denar samo v gradnjo sodobnih in luksuznih hotelov.

Padla hiša
Padla hiša

Stališče, ki ga ima večina revnejših, da govorijo, ko sem se odločil živeti tukaj v nevarnih orkanih, so vsi govorili, da se kaj podobnega ne bo hitro ponovilo, sto let in ravno »to se je zgodilo«.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje