Gradnja

Veliko se je spremenilo v načinu gradnje, uporabe in dojemanja hiš

Obstaja veliko prednosti za sanacijo obstoječega ali nakup novega doma


Na začetku je včasih prišlo do zmede glede tega, kaj točno pomeni "dom". Prvo pravilo je veljalo, da jim ne rečete "privrženci" ali ljubitelji "mobilne hišice". Sedanji izrazi pomenijo cenovno ugoden slog za to kategorijo in zakaj ti zastareli izrazi ne veljajo več.

Pripravljanje za sestavo na lokaciji ali končno izdelane hiše_1
Pripravljanje za sestavo na lokaciji ali končno izdelane hiše_1

Pripravljanje za sestavo na lokaciji ali končno izdelane?

    Montažne hiše: To je splošni izraz, ki se uporablja za vse vrste stanovanj, ki so pripravljena za postavitev zunaj lokacije (v tovarni) in se nato prepeljejo na lokacijo. Montažne hiše so običajno zavarovane s standardno politiko za lastnike stanovanj.

Motažna hiša_1
Motažna hiša_1

Večinoma so enonadstropne in v dveh ali treh širinah, ki so veliko bolj prostorne in "podobne hiši", kot zastarele in preproste široke (ozke) različice. Slednji tip, ki se pogosto imenuje z izrazom "priklopnik", je izdelan po Zveznih varnostnih standardih (koda HUD), kjer zvezne vlade določajo stroge smernice za montažne hiše. Najpomembnejša razlika od modularnih domov je, da imajo trdno jekleno I - nosilno podvozje s kolesi pod tlemi, da jih je mogoče vleči, namesto da jih prevažate na tovornjaku.

Varčne modularne hiše kot vizija gradnje_1
Varčne modularne hiše kot vizija gradnje_1

       Modularne hiše: Montažne hiše, ki so zgrajene v tovarni v dveh ali več delih in se nato običajno prevažajo na gradbišče s tovornjakom. Zgrajene v skladu z običajnimi gradbenimi predpisi, lahko imajo več nadstropij in strme strehe.

Mobilna hiša - obdana z oblogo za lepši videz
Mobilna hiša - obdana z oblogo za lepši videz

       Panelne hiše: V nasprotju od modularnih hiš, so ti zgrajeni kot ločeni stenski odseki in nato sestavljeni s strani gradbenih delavcev na kraju samem. Te hiše so dejansko neke vrste eno družinske hiše.

Panelna hiša
Panelna hiša

        Mobilne hišice: Ta izraz se pogosto uporablja med seboj, ko govorimo o današnjih montažnih hišah. Tehnično pa se izraz "mobilna hiša" nanaša samo na stanovanjske stavbe, zgrajene pred junijem leta 1976, ko je začel veljati kodeks HUD.

Mobilna hiša na kolesih, ki jo je mogoče prestavljati
Mobilna hiša na kolesih, ki jo je mogoče prestavljati

Premisleki pri lastništvu montažne hiše
Osredotočimo se na moderne montažne hiše. Prednosti nakupa so nižji stroški in relativno preprosta in priročna namestitev. Z današnjimi dvojicami in trojicami ne boste žrtvovali veliko sloga, površine in udobja. Tudi montažna hiša vam daje možnost, da jo prestavite na novo lokacijo razmeroma preprosto v enem dnevu.
Novejši domovi uporabljajo tudi zelo podobne, čeprav ne enake, gradbene materiale kot standardne hiše. Trenutni prihranki stroškov so v veliki meri posledica učinkovitosti gradbenega procesa in ne uporabe cenejših materialov, kot je bilo v preteklosti.
Medtem ko je nakup »montažne hiše veliko cenejši«, obstajajo slabosti. Lahko se zgodi, da nekatere finančne institucije ne želijo ponuditi stanovanjskega posojila za montažno hišo, je to stvar, ki za državo dolgoročno pomeni trajno škodo.  

Druga možna pomanjkljivost nakupa montažne hiše je relativno nizka vrednost pri nadaljnji prodaji. Čeprav se odnos do montažnih hiš spreminja, verjetno še vedno ne bodo imeli toliko pravičnosti kot običajni dom. Vendar pa lahko montažne hiše, ki se prodajajo kot deli zemljišča, včasih, odvisno od njihovega vzdrževanja, krajine in lokalnih razmer, zagotovijo večjo pravičnost kot običajni dom.
Lokacija in drugi stroški
Če se selite v svoj park skupnosti (ali prej imenovan "park prikolic"), preverite pristojbino skupnosti in vsa pravila, ki veljajo za vaš dom, vključno z gradbenimi predpisi in omejitvami. Če ste na lastnem zemljišču, morate ugotoviti, ali lokalni zakoni o razvoju dovoljujejo izdelavo domov na vaši lastnini.

situacijal
situacijal

Poskrbite tudi, da boste razumeli vse dodatne stroške, povezane s prevozom in postavitvijo montažne hiše na gradbišču. Del pogajanj je pogosto tisti, kdo plača stroške odstranitve, vi ali kupec oziroma prodajalec (ali oseba, ki vam prodaja rabljeno hišo). In medtem ko je montažno hišo lažje urediti kot na novo zgrajeno hišo, morate imeti tudi tukaj hišne temelje in podzemno nišo, da lahko priključite komunalne objekte.
Končni pregled
Kot pri vsakem nakupu doma morate temeljito pregledati svoj dom, preden položite denar. Čeprav to velja tudi za nov dom, je še posebej pomembno, ali kupite rabljeno hišo. Poleg vseh običajnih stvari, ki jih najdete v gospodinjstvu (kot so vodovod, elektrika z ožičenjem, ogrevanje in hlajenje) v rabljeni hiši, si morate podrobneje ogledati naslednje funkcije:

Pregled opravljenih del
Pregled opravljenih del

-   Okna in vrata, prepričajte se, da so dobro zatesnjena in poiščite vrzeli okoli okvirjev. Poiščite razpoke okoli oken in se prepričajte, da se vrata zlahka odpirajo in zapirajo.

-   Tla, temeljito preizkusite njihovo moč in da ne škripajo in niso povešena. Previdni bodite pri napakah in se izogibajte tal z ivernimi ploščami, saj se nagibajo k deformiranju ali gnitju v mokrih pogojih.

-    Robna obloga, preverite, da debelih izolacijskih plošč iz plastike ne spuščajo vlage pod tla v izolacijo, tako da se prepreči vstop raznim živalim oziroma mrčesu in prepreči nastanek vlage.

 -   Izolacijo pod ovojem hiše preverite, da se prepričate ali je suha.   

 -   Stene. Poiščite notranje puščanje. Zunanje obloge iz vinila so bolj zaželene od kovin (ki se lahko zapolnijo) ali lesonita, kar lahko povzroči težave z vodo.
-   Streha. Izogibajte se starim ravnim kovinskim streham, ki puščajo, in otežujejo ohlajanje hiše, in poiščite opečno streho s previsom, da odteče dež.

-    Pritrditev. Prepričajte se, da je sidrni sistem v hiši čvrst in utrjen.

Ugotovite, ali ima hiša strukturne dodatke ali spremembe, ki niso tovarniško nameščene. Dopolnila, ki jih ni odobril domači proizvajalec, lahko povzročijo povečano obremenitev z vetrom in snegom, če niso ustrezno podprta.

Veliko se je spremenilo v načinu gradnje
Veliko se je spremenilo v načinu gradnje

Obstaja veliko prednosti za sanacijo obstoječega ali nakup novega doma. Paziti je treba le, da bo dom, za katerega se boste odločili na razpolago za uživanje ob vseh najnovejših in največjih domačih funkcijah, in imajo potencialno garancijo na svojo hišo, če gre kaj narobe.

Nove gradbene hiše za prodajo so prav tako posebej zasnovane za sodobne domače kupce v mnogih primerih, kar seveda imajo tudi veliko prednost. Od zagotavljanja morebitnih lastnikov hiš z obilnimi uporabljenimi prostori do poljubnega števila drugih ugodnih elementov, kot so dvoposteljna ležišča, ločeni spalnici, s svojo kopalnico do popolne pralnice z dovolj prostora za delo.

Uživajte v bivanju v svojem novem domu, ki je v katerem koli kraju ali mestu. Dom mora biti popolnoma nameščen, vključno s centralnim ogrevanjem in prezračevanju, letvami, kuhinjskimi aparati in še veliko več.

Dajte svojemu proračunu odmor in prihranite denar z učinkovitim novim domom.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje