Vodovod

Čiščenje vode


Voda za pitje in gospodarstvo mora biti pred uporabo ustrezno očiščena: z različnimi postopki je treba odstraniti suspendirane in raztopljene snovi ter bakterije, razen tega pa je treba zmanjšati vsebnost železa in mangana ter kislost.

Večino suspendiranih snovi odstranijo v velikih usedalnih kadeh, skozi katere teče voda s hitrostjo približno 10 mm/s. Pri tem se zbirajo trdni delci na dnu. Še manjše delce odstranijo peščeni filtri, ki zadrže tudi bakterije. Peščeni delci imajo premer približno 1 mm; skozi to peščeno plast teče voda zelo počasi v velikih rezervoarjih (počasno filtriranje) ali hitreje v manjših rezervoarjih (hitro filtriranje), tokrat včasih celo pod pritiskom. Peščene filtre čistijo tako, da vodijo spodaj velike množine očiščene vode z veliko hitrostjo. Tedaj pričnejo peščeni delci lebdeti in voda odplakne nesnago, ki se je usedla nanje.

Priprava vode (shematsko)
Priprava vode (shematsko)

Če je v litru vode raztopljena le desetinka miligrama železa ali mangana, ju je treba odstraniti. V posebnih napravah pretvorijo v ta namen kovini v netopne spojine; le te se izkosmičijo, nakar jih je mogoče odstraniti z že omenjenimi peščenimi filtri. Večinoma sta elementa vezana z ogljikovim dioksidom; če deluje na take spojine kisik, nastane netopna snov. To se zgodi v razpršilnih komorah, v katerih brizga voda skozi razpršilce ali šobe od spodaj na dvometrsko plast iz kosov koksa ali klinkerja. Vodne kapljice imajo zelo veliko površino in tako zelo dober stik s kisikom v zraku. Prezračena voda pada potem v usedalno kad. Tam se pričnejo delati kosmiči, ki se usedejo na dno ali pa jih odfiltrirajo s priključeno filtrirno napravo (slika). Zlasti težavno pa postane čiščenje, če železo in mangan nista vezana na ogljikov dioksid, temveč na žveplovo ali huminske kisline. Takrat je treba dodajati v akcelerator namesto zraka posebne kemikalije, da je izkosmičenje sploh mogoče.

 V napravo doteka surova voda od strani v vodo, ki že vsebuje kosmiče, kar olajša nadaljnje izkosmičenje. Voda teče nato v primarno reakcijsko cono z mešalom, kjer dodajajo kemikalije. Od tod steče voda v sekundarno reakcijsko cono, v kateri sledi ponovni dodatek kemikalij. Obdelana voda teče potem prek jezu v obročasto usedalno kad, iz katere posebej odtekata blato in očiščena voda. Sledi dokončno čiščenje skozi peščeni filter. Akcelerator za oskrbo mesta s približno sto tisoč prebivalci je visok približno 6 in ima premer 26 metrov.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje