Gradnja

Klasika - zunanja izolacija z ometom

Vizualni vtis hiše je izjemno pomemben, če želite prodati nepremičnino


Na severu Evrope so imele Klinker fasade v svojem obdobju zagotovo svoj čar, vendar je veliko lažji in cenejši način za novo lupino z ometanim premazom. Naknadna izolacija na obstoječem objektu se lahko izvede s primernimi toplotno izolacijskimi ploščami, ki so prilepljene oziroma pritrjene na obstoječo zunanjo steno. Površina plošče pa se obdela kot končna plast ometa. Je pa v redu, če se ta dela opravijo pred zamenjavo oken, da se ne bo ustvarjala na zunanjih straneh vidno utekočinjanje (kondenzacija) s številnimi, kar je zlasti vidno na predhodno slabo izoliranih hišah.

Lep vizualni vtis hiše je izjemno pomemben
Lep vizualni vtis hiše je izjemno pomemben

Pri izbiri debeline toplotne izolacijske plošče je pomembno opozoriti na zahteve, ki jih določa trenutni Odlok o varčevanju z energijo. Vendar pa mnogi strokovnjaki svetujejo, da ne boste le izpolnjevali teh zahtev, temveč jih boste presegli z izbiro močnejših izolacijskih plošč. Stroški so nekoliko višji, vendar se sami hitro plačajo s stroški ogrevanja, kar dodatno prihrani.

Mimogrede, zunanjega toplotna izolacija v obliki trde pene ne smemo obravnavati kot zaustavitveno rešitev za prvotno nezadostno izolirane stare stavbe. Tudi pri novih stavbah se poslovite od homogenih zidakov od že vgrajene izolacije. Izkušnje so pokazale, da struktura z več plastnimi trdnimi ploščami, ki spadajo med sodoben gradbeni material, ki je med dvema slojema aluminijastega platna, napolnjen s homogenim polnilom. Ta sistem toplotne izolacije z zunanjo izolacijsko ploščo zagotavlja odlične U-vrednosti.

Klasični zunanji toplotnoizolacijski omet z oblogo
Klasični zunanji toplotnoizolacijski omet z oblogo

Vrednosti U, ki jih zahtevajo gradbeni fiziki, so med 0,4 in 0,23. Z zidno konstrukcijo iz homogenega gradbenega materiala pa so te vrednosti težko dosegljive. Plošče por z debelino 30 cm, ki imajo dejansko dobre izolacijske lastnosti, dobijo samo U-vrednost 0,53. Ta številka pomeni, da se na kvadratni meter stene v obdobju ogrevanja porabi približno 5,3 litra kurilnega olja. Boljše vrednosti dosežemo z apnenčasto steno z dodatno zunanjo izolacijo. Zanje je U-vrednost 0,3, kar ustreza 3 litrom olja ali 3 kubičnim metrom plina na kvadratni meter površine stene.

V lepem okolju je hiša še bolj privlačna
V lepem okolju je hiša še bolj privlačna

V litrih je razvidno, kako velik je potencial prihranka, če se odločite za dobro izolacijo zunanje lupine svoje hiše. Čeprav so stroški običajno visoki, glede na prihranke, je naložba vedno vredna in se plača sama po nekaj letih, ne nazadnje tudi zato, ker lahko računate tudi na državne subvencije in zagotavljanje nizko obrestnih posojil. Za pomoč je najboljše zaprositi urade za podporo stanovanj ali potrošniška središča. Nič ni na poti stroškovno učinkovitega opremljanja.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje