Ogrevanje

Pasti udobja - med ogrevanjem in prezračevanjem z okni


Poleg čiste tehnologije se mora okno ujemati z ustreznim uporabnikom in strukturnim položajem. Različne vrste odpiranja za različne položaje vgradnje ustvarjajo optimalno rešitev oken. Okna z nagibanjem in obračanjem na fasadi je najbolj razširjena različica.

Vse pogosteje pa se uveljavlja hibridno prezračevanje, ki je kombinacija naravnega in mehanskega prezračevanja, ki združuje prednosti obeh variant. Tu je osnovna sprememba zraka prekrita z mehansko enoto. Dodatno potrebna zračna vsebina je izvedena z ročnim ali motoriziranim odpiranjem oken.

Prekrivne lastnosti posameznih oken-
Prekrivne lastnosti posameznih oken-

Razen tega obstaja veliko zahtev za moderne elemente oken. Hraniti morajo toploto v hiši, hkrati pa biti čim večja in zato pustiti veliko svetlobe v prostorih, mimogrede še vedno preprečevati moteče zvoke in narediti vlomilcem življenje tako težko. Da bi se spoprijeli z vsemi temi nalogami, so okna sčasoma postala resnično visokotehnološki izdelki. Zlasti v devetdesetih in prvih letih novega tisočletja je tehnologija oken dosegla izjemen napredek, ki se odraža v številnih nalogah.

Sodobna okna danes prevzamejo več funkcij v eni komponenti. Poleg zaščite pred vremenskimi vplivi in toploto morajo zaščititi tudi pred vlomilci, zagotoviti poletno toplotno zaščito in v zimskem obdobju zaščito pred zunanjim mrazom. S tem povezane senčenje ter izpolniti zahteve dostopnosti. Poleg tega so vgrajene tudi vgrajene funkcije prezračevanja, ki so že nekaj časa vgrajene v okvir. Da bi ohranili pregled, je treba usposobiti energetskega svetovalca, da določi prave prednostne naloge za rešitve za okna in vrata ter izbere ustrezne izdelke.
Okna, fasade in zasteklitve morajo izpolnjevati več zahtev hkrati v času energetsko učinkovite gradnje. Optimalna rešitev običajno vključuje mešanico trojne zasteklitve, poletne toplotne izolacije in prezračevanja z obnovo toplote. Okna in fasadni elementi morajo izpolnjevati tudi druge funkcije. To povzroča nasprotujoče si cilje.

Pasti udobja
Najpogosteje se srečujejo s cilji med toplotno zaščito ter varnostjo in dostopnostjo. Novejša sodobna okna danes prevzamejo več funkcij v eni komponenti. Te so poleg zaščite pred zunanjimi vremenskimi vplivi in toploto, zaščito pred vlomilci, saj morajo zagotoviti zaščito. Imajo pa tudi prvenstveno nalogo za prezračevanja notranjosti stavbe, ki jih v nekatera okna že nekaj časa vgrajujejo v okvir.

Prezračevalni sistem VentoTherm z vgrajenim sistemom za obnovo toplote, ki omogoča zadostno izmenjavo zraka
Prezračevalni sistem VentoTherm z vgrajenim sistemom za obnovo toplote, ki omogoča zadostno izmenjavo zraka

Svež zrak - popolnoma samodejno
Zdravje, dobro počutje in uspešnost ljudi, ki živijo v stavbi, so odvisni od kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Zato je zelo pomembno redno in ustrezno prezračevanje. Kakovost zraka, ki se dobavlja od zunaj, prav tako igra pomembno vlogo. Obravnavati je treba obremenitve neposrednega okolja s prometom ali industrijo ter biogene dejavnike, na primer cvetni prah.

Da bi se izognili kapljanju, napajanju oči in nosu, zrak v prostoru ne sme biti samo čist, ampak mora vsebovati tudi pravo količino vlage. Večina ljudi ve, da je: pozimi zrak preveč suh in draži sluznice. In tako poveča dovzetnost za mraz in seneni nahod. Za naslednjo pomlad je skoraj neizogibno. Dober razlog za izbiro klimatskih in prezračevalnih enot z vgrajenim vlažilnikom.

Poleti je težava drugačna, saj je takrat zrak preveč vlažen in ponuja idealne pogoje za plesni. Plesni ne samo, da povzročajo alergije in težave z dihanjem, temveč lahko poškodujejo tudi zgradbo.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje