Hiša in okolje

Hitra zaščita hiše pred nenadnimi neurji


Kako se zaščititi v nevihti
Strela je lep in navdihujoč pojav, vendar je lahko smrtonosna. V zadnjih tridesetih letih so strele samo v Združenih državah Amerike v povprečju ubile več kot 70 ljudi. Na srečo je mogoče preprečiti večino smrtnih primerov, povezanih s strelo. Sledite tem korakom zaradi svoje varnosti, ko boste naslednjič zagledali strele na nebu.

Razlika med naboji v času neurja
Razlika med naboji v času neurja

Strele
Moč valovanja je nenaden, velik porast napetosti ali toka v napajanju, ki običajno traja delček sekunde. To lahko povzroči napačna ožičenja, padajoči električni vodi ali nenadna in velika uporaba električnih naprav velike moči, kot so klimatske naprave med vročinskim valom, ki lahko motijo ​​stalno napetost iz električnega omrežja.

Toda ti sunki ne proizvajajo nikjer blizu enake količine napetosti in toka, kot ga povzroči strela z ogromnim izpustom električne energije, se proizvedene med nevihto. V nevihti turbulenca vetra v oblaku povzroča trk ledenih kristalov in vodnih kapljic. Posledično se oblaki na vrhu pozitivno naelektrijo in negativno nabijejo na dnu.

Pogosta uporaba zvonca je ob strelah lahko zelo nevarna
Pogosta uporaba zvonca je ob strelah lahko zelo nevarna

Negativni naboji v bazi oblaka nato privabijo pozitivne naboje, ki se kopičijo na najvišjih točkah tal, kot so hribi, visoke zgradbe in drevesa. Kadar je privlačnost med temi naboji dovolj močna, se zrak ionizira in razpade, da se ustvari pot za tok, in takrat vidimo strelo.

Kako zaščititi rastline pred skrajnimi vremenskimi razmerami
Pomlad je čas v letu, ko je vreme običajno zelo spremenljivo. Nenadne nevihte, dolga sušna obdobja, topli sunki vetra ali nočne zmrzali so le nekateri od meteoroloških dejanj, ki lahko v tekoči sezoni uničijo vsak pridelek. Biti morate zelo pozorni in sprejeti potrebne ukrepe, da se jim izognete. Zato morate poznati vrsto tehnik, ki omogočajo rast zelenjave in rastlin na prostem in jih pravočasno zaščititi, tako, da vas te vremenske skrajnosti ne morejo presenetiti.

Torej je najpomembnejša stvar pred sajenjem na prostem poznavanje podnebja na vašem območju in izbira dobrih točk za vaše pridelke, če je to hladno podnebje? Ali toplo? Kateri kraj nudi večjo zaščito pred vetrom? Katere nočne temperature je mogoče pričakovati? Ta vprašanja vam pomagajo, da vnaprej razmejite morebitne težave tal, na katerih sadite, ali sejete.

Zaščita pred vetrom
Če so vaši pridelki na območju, ki je pod vplivom vetra, kot so nezaščitena območja ali mesta z močnim prepihom, morate svoje rastline čim prej zaščititi. In tu ne smemo biti dramatični, saj nekaj ur močnih vetrovnih sunkov zadostuje, da se polomijo veje in listje na vaših rastlinah, zdravljenje pa ne bo preprosto.

Rast na prostem ni vedno preprosta
Veter, dež in zmrzal so le ti atmosferski dejavniki, ki se lahko nepričakovano pojavijo pozno spomladi in uničijo vso pridelavo na prostem.

 

Nekatere tehnike in znanje vam lahko pomagajo z visoko stopnjo uspeha
Ena izmed najbolj uporabljenih tehnik omogoča, da je tako vezanje rastlin na mesta ali palice v tleh veliko bolj varno. Če je vaše območje zelo vetrovno, lahko zgradite ograjo s palicami in jih med seboj povežete z vrvmi. Priporočljivi so tudi skupni nasadi živih mej ali grmovij ali vetrovke, da bi zmanjšali ali ustavili veter. Tudi premikanje loncev z zasejanimi rastlinami je primerno, da so lonci z rastlinami bližje stenam, saj so tako veliko bolj zaščitene.

Še en nasvet je, da so vaše rastline čim manjše, kar lahko dosežete z obrezovanjem. Na ta način preprečite pretirane višine rastlinam, ki so tako prisiljeni rasti vodoravni, kar povečuje njihovo proizvodnjo za 10 do 20 %.

Torej nevihta pomeni enega od največjih neprijetnosti in groženj. S tem se morajo soočiti vsi lastniki hiš in pridelovalci živil na prostem. Zato dobra zaščita pred nevihtami je zelo pomembna, še posebej spomladi in poleti, ko močna deževja s točami uničujejo številna stanovanjska in gospodarska poslopja, še posebej pa živež na poljih in podobno.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje