Ogrevanje

Toplogredni plini 101, kaj morate vedeti

Od začetka industrializacije se v ozračje vsako leto sprosti vedno več dodatnega ogljika v obliki ogljikovega dioksida


Danes se veliko govori o toplogrednih plinih in o tem, kako počasi, a zanesljivo se ogreva naš planet. Toda kaj so? Za tiste, ki smo dremali po srednješolskem kemijskem razredu, sanjali o najljubšem okusu Ben & Jerryja, je to osvežitev.

Toplogredni plin je vsaka plinasta spojina, ki absorbira infrardeče sevanje, to je sončna svetloba! Te plinaste spojine (nekatere naravne in nekatere človeške) absorbirajo sončne žarke in ujamejo toploto v zemeljski atmosferi. Za milijone let je pravilno ravnovesje plinov v ozračju, izginjanje in iztekanje, privedlo do življenjskega planeta, ki ni preveč vroč in ne prehladen v večini krajev. Od industrijske revolucije smo to ravnotežje uničili. Z izpuščanjem različnih plinov drastično povečujemo sposobnost ozračja, da zadržimo toploto.

Zelena hiša v Fullertonu
Zelena hiša v Fullertonu

V tem članku je podrobnejši pregled glavnih dejavnikov, ki vplivajo na globalne podnebne spremembe
Ogljikov dioksid (CO2)

Večina ljudi ve, da je ogljikov dioksid (CO2) uničujoč plin, ki segreva naš planet. To je javni sovražnik številka ena in največji vzrok umetnih dejstev ogljikovega dioksida, ki ga je ustvaril človek zaradi velike količine, ki jo oddajajo. Ogljikov dioksid je popolnoma nizek pri nižjih koncentracijah. Omogoča rastlinam, da rastejo in pomaga ohranjati naš planet za bivanje s pastmi nekaterih sončnih toplot.

Toda z drznim sežiganjem premoga, nafte in zemeljskega plina za toploto, elektriko, industrijo in transport, spreminjamo naše podnebje veliko hitreje kot v kateri koli drugi točki v milijonih letih. Gozdovi in ​​oceani, ki so večino tega CO2 absorbirali, dosegajo točko nasičenosti. Od industrijske revolucije smo koncentracijo ogljikovega dioksida v ozračju povečali za kar 40 %, z 280 na več kot 380 delov na milijon.

Obravnavanje emisij CO2 je nedvomno največja naloga »naših voditeljev« in vsakega od nas posameznika. Potrebujemo globalni premik k energetskim virom brez ogljika, ustvarjanje programov učinkovitosti, ohranjanju in ponovnemu pogozdovanju. To je herkulska naloga našega časa.

Metan (CH4)
Metan je odgovoren za približno 20 % do danes ustvarjenih človeških podnebnih sprememb, vendar je 25-krat močnejši od ogljikovega dioksida kot toplogredni plin in če ne spreminjamo svojih načinov, imajo dejstva o metanu možnost povzročiti katastrofalno segrevanje.
Ta brezbarvni plin brez vonja je povsod okoli nas, ki je v mokriščih in močvirjih, oceanih in trebuhov živine. Je pa tudi primarna komponenta zemeljskega plina. Ker se povpraševanje po energiji povečuje, se ta močni toplogredni plin hitro oddaja. Znanstveniki prav tako skrbijo, da lahko segrevanje sproži sproščanje metanskih usedlin, ujetih v arktičnem trajnem ledu in na dnu oceana. Če se to zgodi, lahko opazimo pobegle podnebne spremembe.

Kot lahko opazite, so naša dejanja soodvisna. Obravnavati moramo vse te vzroke podnebnih sprememb ali pa bodo vsi ti plini delovali proti nam. Metan je tarča za takojšnje ukrepanje zaradi njegove moči. Pomaga pri lovljenju in sežiganju metana, ki se oddaja na odlagališča. Zgorevanje ali zajemanje metana, ki se sprošča med pridobivanjem zemeljskega plina, je korak v pravo smer, vendar moramo pustiti tudi veliko zemeljskega plina v zemlji.

Dušikov oksid (N2O)
Znanstveniki pravijo, da je dušikov oksid tretji najbolj škodljiv naravni plin, ki ga je ustvaril človek, kar predstavlja 7 % ogrevanja, ki smo ga do zdaj videli. Ta je Nitrous Oxide Facts - Ben & Jerry's pravzaprav 298-krat močnejši od ogljikovega dioksida, ko gre za ujetje toplote.

Kot večina toplogrednih plinov so dušikovi oksidi popolnoma normalna sestavina našega planeta. Dušikov oksid se ustvari, ko bakterije prebirajo rastlinsko snov. Dušikovi oksidi so del dušikovega cikla, ki je bistvenega pomena za sposobnost našega planeta, da podpira rastlinstvo, gradi zemljo in kroži s hranili.

Človeška odgovornost za povečanje emisij dušikovega oksida je učni primer preveč dobre stvari. Ugotovili smo, da bi lahko z več črpanji dušika v zemljo povečali donose. Ljudski kmetijski sistemi so nalagali umetna dušikova gnojila, da bi nadomestili našo degradacijo tal in povečali vsebnost dušikovega oksida v procesu. Ljudje letno polijejo več kot 70 milijonov ton kemičnih gnojil na zemljo, kar drastično povečuje vnos dušika in ponovno izničuje popolnoma naraven sistem.
Medtem ko smo v veliki meri odpravili dušikov oksid iz industrijskih in transportnih emisij ljudi, se moramo zdaj osredotočiti na to, kako in kje uporabiti dušikova gnojila na naših tleh. Ker se število prebivalstva povečuje in se povpraševanje po hrani veča, bo to pomemben izziv.
Industrijski plini - fluorirani plini ali halokarboni

Učinek tople grede
Učinek tople grede

Obstajajo številni drugi toplogredni plini, ki jih ustvarjajo ljudje in ki se v naravi ne pojavljajo kot naravni. Svojo sposobnost za reševanje teh težav smo že pokazali na podlagi svetovne pogodbe, kot je Montrealski protokol leta 1987, ko smo postopoma prepovedali CFC (klorofluoroogljikovodike).

Zdaj moramo postaviti svoje vidike na nekatere druge fluorirane (blažitvi podnebnih sprememb in zaščiti okolja z zmanjševanjem emisij F-plinov) ali halokarbonate, ki se ustvarijo in uporabljajo za hlajenje, proizvodnjo in delovanje elektronike in še več.

Vodna para (H2O)
Da, vodna para je toplogredni plin. Količina vodne pare v atmosferi je običajno v ravnovesju, toda ko povišamo globalne temperature z izločanjem drugih plinov, so dejstva o vodni pari - Ben & Jerry's povečala sposobnost atmosfere, da zadrži vodno paro. Vodna para lahko potem še poveča segrevanje, zlasti v hladnih in suhih pokrajinah. Povečana prisotnost vodne pare povzroči, da se polovice še hitreje stopijo. Mednarodni strokovnjaki za podnebje ne govorijo veliko o H20 in podnebnih spremembah, saj je njegova vloga v globalnem segrevanju drugotni zaplet, ki ga povzroča antropogeno segrevanje. Obravnavati moramo giga tone drugih plinov, ki jih porabijo vodne pare, da poskrbijo zase. Torej, ni veliko dela na sprednji strani vodne pare.

Vir: EPA.gov!
AddThis Sharing Buttons,

Zapisal – I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje