Ogrevanje

Sanje o samooskrbni hiši

Če ne želite biti odvisni od korporacij, lahko sami proizvajate elektriko, po možnosti iz sonca, kako pa shranite velike količine za naslednjo zimo?


Znak-1-_1Lepo bi bilo, če bi se lastnik stanovanja počutil za velika komunalna podjetja in si zagotovil lastno energijo. To so sanje o samozadostnem življenju, kot je na alpskem pašniku in v nekaterih primerih je lahko gonilna sila prekrivanje strehe s sončnimi celicami. Mogoče gre zgolj za čisti izračun, ker je vhodna tarifa privlačna, vsaj tako včasih dobiš elektriko, včasih ne. V kotlovnici obstaja tudi sistem za kombinirano toploto in elektriko, saj hiša ne potrebuje samo električne energije, temveč tudi toploto.

Klasika je generator, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem. Ta se napaja z oljem, plinom, rastlinskim oljem ali celo lesom. Težave z motorjem so hrup in tresljaji, ki jih je treba ublažiti. Poleg elektrike in toplote ustvarja tudi izpušne pline, ki so običajni za motorje z notranjim zgorevanjem. Seveda obstaja še en razlog, zakaj se tehnologija v resnici ni prijela, ker motor z notranjim zgorevanjem ne deluje posebej učinkovito, znaša električna učinkovitost le okoli 25 odstotkov. Elektrike je torej razmeroma malo, toplote pa veliko, razen če je treba ogrevati bazen.

-Zanesljiva energija v vsaki sezoni-
-Zanesljiva energija v vsaki sezoni-

V tem trenutku, če sledite navodilom proizvajalca, ima keramična visokotemperaturna gorivna celica (SOFC) pogosto nekoliko boljše rezultate kot nizkotemperaturna gorivna celica, ki deluje s prevlečeno membrano kot elektrolit in se uporablja tudi v motornih vozilih. Načelo pa je enako. Gorivna celica potrebuje vodik, ki se s hladnim zgorevanjem s kisikom iz zunanjega zraka pretvori v vodo s proizvodnjo električne energije in toplote. Svoj vodik proizvaja iz zemeljskega plina v postopku reformiranja navzgor. Majhna količina ogljikovega dioksida je edini proizvedeni izpušni plin. V nasprotnem primeru ta tehnologija deluje tiho, brez vibracij in zanesljivo. Svojega vodik proizvaja iz zemeljskega plina v postopku reformiranja navzgor. Majhna količina ogljikovega dioksida je edini proizvedeni izpušni plin. V nasprotnem primeru ta tehnologija deluje tiho, brez vibracij in zanesljivo.

Temeljna težava, kako uskladiti potrebe po toploti s proizvodnjo električne energije, pa ne reši zgolj gorivna celica. V praksi je zasnovano tako, da je potrebna sorazmerno majhna soproizvodnja toplote in električne energije, da se doseže čim bolj enakomerna proizvodnja električne energije z dolgimi delovnimi časi. Pozimi se za dodatno ogrevanje uporablja običajna tehnologija za utekočinjanje (kondenzacijska). Toda tudi v hiši se elektrika ne uporablja vedno. Lastnik gorivnih celic je torej podoben lastniku foto napetostnega sistema, ko električno omrežje služi kot odbojnik, če je treba, se elektrika vzame ali da v zameno za plačilo.

Samooskrba ni nekaj takega. Stavba bi bila neodvisna od električnega omrežja le, če gorivne celice poleg oskrbe z gospodinjstvom napaja tudi baterije. Takšne rešitve so na voljo pri številnih ponudnikih, vendar so za neodvisnost potrebne velike pomnilniške enote, ki lahko hitro zagotovijo visoko zmogljivost. In ostaja odvisnost tudi od priključka za plin. Samooskrba ni nekaj takega. Stavba bi bila neodvisna od električnega omrežja le, če gorivna celica poleg oskrbe z gospodinjstvom napaja tudi baterije. Takšne rešitve so na voljo pri številnih ponudnikih, vendar so za neodvisnost potrebne velike pomnilniške enote, ki lahko hitro zagotovijo visoko zmogljivost. In ostaja odvisnost od priključka za plin.

Vir: HPS

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje