Razno

Twin hiške - Bivanje v majhnih domovih

Kaj morate vedeti o predpisih za velika stanovanja in kako poteka ustrezna izdelava namernemu oblikovanju za majhne bivalne hiške.


Težava je v tem, da so bili v skrivnostnem svetu uredb o gradbenih delih in gradbenih predpisov majhni domovi nenavadni. Stanovanjska možnost je še vedno preveč nova, da bi jo lahko posebej obravnavali lokalni predpisi. In to je povzročalo preglavice lastnikom, ki upajo, da se bodo naselili v skupnosti. Še posebej velja za tiste, ki imajo hiše na kolesih, znane tudi kot premičnine. Običajno so razvrščeni kot vozila za rekreacijo, kar pomeni, da je edini zakoniti kraj, kjer lahko bivajo, parkirišče in običajno je omejitev dolžine bivanja. Tisti, ki poskušajo svojo hišo preseliti v last prijatelja ali družinskega člana, prav tako tvegajo, da bodo kadar koli dobili ukaz, naj zapustijo hišo.

Tiny Hous
Tiny Hous

Te hiše so videti kot prikolice in se bojijo, da bodo kraj spremenili v velik park za mobilne hišice. Zaradi težav lastnikov premičnin, da bi našli dolgoročne lokacije, so postali del trga majhnih hiš, ki se krči. Majhni domovi na kolesih bodo vedno tam zunaj, pravijo ustanovitelji majhnega podjetja Micro Living. Toda za ohranjanje industrije boste v prihodnje videli vedno več majhnih hiš, zgrajenih na temeljih. Tudi s tem obstajajo izzivi, kot so stroški zemljišč, gradnja temeljev, priključitev na kanalizacijo ali greznice in marsikje tudi zakonske omejitve glede minimalne velikosti stalnih prebivališč. Toda nekatere občine so postale bolj odprte za to različico majhnih hiš, zlasti če se uporabljajo kot tiste, ki so znane kot pomožne stanovanjske enote.

Majhna hiška v preseku
Majhna hiška v preseku

Notranjost

Ko se pomaknete v notranjost, boste našli svetel in odprt tloris, ki se veže z visokokakovostnimi detajli in razkošnim arhitekturnim pridihom vsakega kvadratnega centimetra. Kavč, vgrajen spodaj po meri, in navpična stena iz lesa jelke z osvetlitvijo na zadnji strani in ustvarja bivalni prostor. Ta majhen je primeren za družabna srečanja ali prijetne mirne noči z ljubljenimi. ‍

Kuhinja v hiški je majhna, pa vendar nudi veliko
Kuhinja v hiški je majhna, pa vendar nudi veliko

Velika kuhinja se ponaša s sodobnimi ravnimi belimi omaricami s shrambo za živila, mesnimi pulti, aparatom iz nerjavečega jekla in jedilnim kotom.

Strop je obložen s stenskimi ploščami iz baltske breze in lesenimi tramovi z vgrajeno LED osvetlitvijo.

Tudi kopalnico najdete v hiški
Tudi kopalnico najdete v hiški

Razkošna kopalnica vključuje veliko kopalno kad z deževno prho, stranišče brez ali z vodo, tla obložena s keramičnimi ploščicami po meri in betonsko steno, ki so ji dodali steklene kroglice, da so težo betona olajšali za 37 %.  ‍

Inovativni sistem lestve, ki ima desne stopnice s prilagojenim mestom za odlaganje. Stopnice vodijo od spodaj do podstrešja, potopljeno do stropa, da bi na podstrešju pridobili dodatni prostor za glavo. Po meri zgrajena shramba je nameščena na obeh straneh postelje.

Stopnice, ki vodijo v spalni del v nadstropju
Stopnice, ki vodijo v spalni del v nadstropju

Ta mali dom ima zelo učinkovito toplotno ovojnico, ki vzdrži hladno podnebje, za katero je bil zgrajen.

Dom je za ogrevanje opremljen z dvema infrardečima grelnikoma. Grelniki so glavni vir toplote zaradi neverjetno učinkovitega ovoja stavbe. Majhna hiša je bila uokvirjena in postavljena na konstrukcijo 2-krat 6 m in izolacijo iz razpršene pene, ki pomaga odpraviti toplotne premostitve.

Prostorna spalnica
Prostorna spalnica

O hiški ni mogoče govoriti hipotetično. Za preizkus potrebujete pravi projekt. Vsaka občina se lahko odloči sama. Dovolijo lahko male domove na način, ki jim ustreza.

Vir: Fritz Tiny Homes

 Tel.:

zapisal: I.K.

 Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje