Vetrna energija

Nekaj o vetru


V državah z ravnimi obalami, kot sta na primer Danska in Nizozemska, dajejo vetrnice v morju 50 procentov več energije, kot tiste na obali. Cena vetrnice z močjo 1 megavata zgrajene v morju  znaša okoli 2 milijona EU. Minimalna hitrost vetra potrebna za zagon vetrnice je 5/sek. In maksimalna 25 m/sek., to je tudi hitrost ko se vetrnica blokira.

Danska izvozi preko 75 procentov pridobljene vetrne energije in spada v tem momentu med največje izvoznike na svetu.

Vetrnica tip E-70
Vetrnica tip E-70

Za razliko od Dancev proizvajajo Amerikanci relativno manjše vetrnice z močjo do 10 kilovatov, ki so pretežno namenjene za gospodinjstvo in to v krajih, ki so relativno daleč od javnega električnega omrežja. Relativno ugodna cene te vrste energije je pripravila okoli 80 procentov elektro gospodarskih podjetij, da se priključijo pridobivanju vetrne energije. Na ta način se je od leta 1995 povečevala stopnja za pridobivanje vetrne energije za cca. 28 procentov in že leta 1999 se je povečala na 36 procentov. To so relativno  velike stopnje, ki so pritegnile veliko pozornost investitorjev.

Enercon vetrno polje
Enercon vetrno polje

Zgodilo se je prvič, da neka tehnologija obnovljivih virov energije vstopa v multinacionalno globalizacijo z ramo ob rami s klasičnimi tehnologijami, ki so še cenejše, vendar so veliki onesnaževalci. Danci so zgradili tovarne v ZDA in Indiji, istočasno pa vstopajo v skupne projekte tudi v drugih državah. V naslednjih letih se pripravljajo večji projekti v Egiptu, Nikaragvi, Braziliji, Turčiji in na Filipinih.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje