Solarno ogrevanje

Zaščita pred soncem in senčila


Obstaja veliko želja iz različnih razlogov, da nadzorujejo količino sončne svetlobe, ki se oddaja v stavbi. Toplo, sončno podnebje povzroči čezmerno porabo sončne energije predvsem v poletnih mesecih porabe za hlajenje in v hladnih obdobjih za ogrevanje. Pri zmernih zimskih mesecih sonce vstopa skozi okna, ki so nameščena na južni strani in tako pozitivno prispevajo k pasivnemu solarnemu ogrevanju. Zato je skoraj v vseh podnebjih priporočljiv dober nadzor, saj se bo izboljšala dnevna svetloba, ki bo razsvetljevala z dnevno svetlobo.

Dobro zasnovana zaščita z napravami pred soncem in senčila lahko zmanjšajo porabo oziroma ostanek pridobljene toplote za ogrevanje v stavbah in ustvarjajo dobiček pri hlajenju, brezplačno razsvetljavo z naravno svetlobo in tako izboljšajo kakovost namestitve. Nadzor nad soncem in senčila lahko tudi izboljšajo vizualno udobje uporabnika z nadzorovanjem bleščanja in zmanjševanjem razmerja kontrasta. To pogosto vodi v večje zadovoljstvo in produktivnost. Senčila nudijo možnost razlikovanja gradbene fasade od drugih.

Opis

Uporaba zaščite pred soncem in senčil je pomemben vidik zaradi velike energetske učinkovitosti in strategije oblikovanja stavbe. Še posebej, stavbe, ki uporabljajo pasivno sončno ogrevanje ali za razsvetljavo tudi dnevno sončno svetlobo, ki je pogosto odvisna od dobro oblikovane sončne zaščite in vgrajenih senčil.

Koeficient senčenja copy
Koeficient senčenja copy

V času sezone, ko je potrebno hlajenje notranjih prostorov, so vgrajena zunanja okna odličen način za senčenje, da se prepreči neželeni sončni toploti vstop v klimatizirane oziroma ohlajene prostore. Senčenje je mogoče storiti z naravnim okoljem ali z napravami, kot so platnene strehe, previsi in omrežja. Nekatere senčila lahko deluje tudi kot reflektorji, tako imenovane lahke police, ki odbijajo naravno svetlobo za dnevno svetlobo globoko v notranjost stavbe.

Oblikovanje učinkovitih senčil je odvisna od sončne usmerjenosti posamezne gradbene fasade. Na primer, preprosti fiksni previsi so zelo učinkoviti za senčenje objektov, kjer so poleti okna obrnjena proti jugu in so sončni koti visoki.

Vendar, horizontalna naprava za senčenje je neučinkovita na blokiranje nizkih popoldanskih sončnih žarkov, saj imajo žarki, ki sevajo z zahoda neposredni dostop skozi okna. Na tak način ustvarja maksimalno ogrevanje dobiček, ki v poletnih mesecih presega porabo.

Zunanja senčila so še posebej učinkovita v kombinaciji s steklenimi fasadami. Vendar pa je visoko zmogljiva zasteklitev zdaj na voljo le tam, kjer imajo zelo nizko senčenje s koeficientom (SC). Če so ti novi izdelki iz določenega stekla, zmanjšajo potrebo po zunanjih senčilih.

Torej, za zaščito pred soncem imamo za senčenje na voljo široko paleto komponent, kot so:

Naravne danosti, kot so dreves in z živimi mejami;

-  Zunanji elementi, kot so previsi ali navpične pregrade;

-  Horizontalne odsevne površine oziroma lahke police;

-  Nizko senčenje premični roloji, debelo neprozorno steklo; in

-  notranje zaščitne naprave proti bleščanju, kot so rolete ali pomične lamele.

Nepremične zunanja senčila, kot so previsi so običajno najbolj praktična za manjše poslovne stavbe. Optimalna dolžina previsa je odvisna od velikosti okna in relativno od pomena gretja in hlajenja v stavbi.

Poleti se pojavi ob solsticiju 21. junija kot sonca kot najvišje, vendar v avgustu nastopita precej visoka temperatura in vlaga. Ne pozabite, da bodo okna, ki gledajo proti jugu zaradi previsa, prekrita s senco tudi v mesecu avgustu. Senca nad temi okni bo tudi v mesecu aprilu, ko je sončna toplota lahko zaželena.

Za pravilno oblikovanje senčil je treba razumeti položaj sonca na nebu v času sezone hlajenja. Lega sonca je izražena v višinskih in azimutnih kotih.

Najvišji kot Sonca je takrat, ko je sonce nad obzorjem, in doseže svojo največjo vrednost na določen dan ob sončnem poldnevu.

-     Najvišji kot sonca je takrat, ko je sonce nad obzorjem in doseže svojo največjo vrednost na določen dan ob sončnem poldnevu.

-     Azimutni kot je znan tudi kot lega kota, ki je kot projekcija sonca na ravnini tal glede na smer proti jugu.

-     Zlahka dostopen vir informacij o sončnih kotih in sončnih diagramih poti je določen z arhitekturnimi grafičnimi standardi.

i.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje