Hiša in okolje

Shranjevanje deževnice

Voda, shranjena v ceveh ali cisterni za dež, ni pitna in se ne sme uporabljati kot pitna voda.


Preprečite poplave svojega dvorišča in poškodbe vlage v svoji stavbi z namestitvijo cevi za dež! Voda iz vaših žlebov je v nevihti varno shranjena za poznejšo uporabo in zalivanje trate, vrtov ali pranje avtomobila. V deževnem dnevu voda pade iz žlebov in teče od tlakovane površine. Če te deževnice tečejo nad tlemi, lahko absorbirajo onesnaževala, kot sta olje ali gnojilo, ter spodjedo tal ali povzročajo poplave.

Tehnični opis

Deževni vrtovi in sodi so preprost način za varčevanje z vodo in preprečevanje vplivov na okolje, ki so povezani z odvajanjem nevihte. Sistem zbiranja deževnice je sestavljen iz treh osnovnih elementov: območja zbiranja, transportnega sistema in skladiščnih prostorov. Območje zbiranja je v večini primerov streha hiše ali druge stavbe. Učinkovita strešna površina in material, uporabljen pri gradnji strehe, vplivata na učinkovitost zbiranja in kakovost vode.

Shranjevanje deževnice
Shranjevanje deževnice

Prenosni sistem je običajno sestavljen iz žlebov ali cevi, ki spustijo deževnico na strehi v cisterne ali druge skladiščne posode. Oba drenažna in strešna površina morata biti izdelana iz kemično inertnih materialov, kot so les, plastika, aluminij ali steklena vlakna, da bi se izognili škodljivim vplivom na kakovost vode.
Voda se končno skladišči v rezervoarju ali cisterni, ki mora biti tudi iz neaktivnega materiala. Armirani beton, steklena vlakna ali nerjavno jeklo so materiali, ki so še posebej primerni. Cisterne za skladiščenje so lahko zgrajene kot del stavbe ali pa so zgrajene kot ločena enota, ki je oddaljena od zgradbe.

V nekaterih primerih se deževnici dodajajo tablete klora. Vendar pa se v večini mest uporablja brez klora. V takih primerih se prebivalcem priporoča, da pred pitjem zavrejo vodo. Kjer uporabniki deževnice iz cisterne ne ravnajo z vodo tako, se lahko kakovost vode zagotovi z namestitvijo komercialno dostopnih oglenih filtrov ali drugih naprav za čiščenje vode. Za zbiranje deževnice v večjih stanovanjskih skupnostih je potrebna dodatna zaščita, vključno z:
-    Ograjevanjem tlakovanega povodja, saj se mora preprečiti vstop živalim, predvsem, kot so koze, krave, osli in prašiči, ki lahko vplivajo na kakovost vode.
-    Čiščenje tlakovanega povodja od odpadlega listja in drugih rastlinskih snovi.
-    Popravljanje velikih razpok na asfaltiranem povodju kot posledica gibanja tal, potresov ali izpostavljenosti elementom.
-    Ohranjanje kakovosti vode na ravni, kjer so tveganja za zdravje zmanjšana. V mnogih sistemih to vključuje kloriranje dobave v pogostih intervalih.
Težave, ki se običajno pojavljajo pri vzdrževanju sistema na učinkoviti ravni, vključujejo pomanjkanje razpoložljivosti kemikalij, potrebnih za ustrezno zdravljenje, in pomanjkanje ustreznega financiranja.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje