Prezračevanje

Določanje lokalnih vzorcev vetra za naravno prezračevanje

Obstajajo različni načini pridobivanja informacij o lokalnih vzorcih vetra. Najboljši način je dobiti povzetek informacij iz lokalne vremenske informacije.


V poletni hiši ali počitniškem domu je ključnega pomena, da lahko popoldne izkoristite ta morski vetrič ali navaden vetrič in lahko odpravite toploto, ki se vdaja v domu čez dan. To je še posebej pomembno za hiše, ki so v hladnejših mesecih namenjene preprečevanju prepihov in izmenjave zraka, da bi prihranili moč. Morda boste imeli zelo učinkovito toplotno izolacijo, toda preprosto odpiranje vrat in oken omogoča vročini vstopiti in jo zagreti.

Oblikovanje za naravno prezračevanje

Nekateri načini za zadrževanje ogrevanja so lahko praktično zapečateni in ne omogočajo naravnega kroženja ali puščanja. To lahko povzroči težave z vonjem in utekočinjanjem. Naravno prezračevanje je preprosto in poceni in je vključeno v zasnovo hiše, kar omogoča dovod svežega zraka, kadar je to potrebno, in odzračen zrak. Prisilni prezračevalni sistemi, kot so ventilatorji za izpušne pline in napa, lahko uporabite za preprečevanje težav z vonjem in utekočinjanjem.

Določanje lokalnih vzorcev vetra za naravno prezračevanje-
Določanje lokalnih vzorcev vetra za naravno prezračevanje-

Kaj je prezračevanje

To je namerno polnjenje toplote v hiši ali gradnja zraka s hladnejšim zrakom od zunaj s pasivno uporabo naravnega induciranega zračnega tlaka in temperaturnih razlik med različnimi zračnimi masami ali z aktivnimi mehanskimi sredstvi, kot so ventilatorji za izpušne pline, klimatske naprave ali stropni ventilatorji. Prezračevanje, pri hitrosti zraka okoli 1,0 m na sekundo, bo ustvarilo hladilni učinek, tako da boste pri zraku pri temperaturi 25 stopinj občutili 2 do 3 stopinje v hladilniku.

Nastavljivo prezračevanje, kot so okna žaluzije, zračniki, ventilatorji, okna in vrata, ki jih je mogoče zapreti, ko jih ne uporabljate, po potrebi zagotovite prezračevanje, ne da bi pri tem utrpeli celotno puščanje zraka. Takšna okna in vrata na pravilni lokaciji ter zasnova notranjih zidov imajo lahko koristi od naravnih prevladujočih vetrov in induciranega konvekcijskega toka. Ventilatorji se lahko namestijo in uporabljajo, kadar je naravno prezračevanje neustrezno ali če je potrebno hitro izčrpavanje vonjav onesnaževal zraka.

Principi hlajenja pri prezračevanju

Konvekcijski tok z okenskimi odprtinami v prostoru ali v dnevni sobi se lahko namestijo, da se nastavi konvekcijski tok, ki ga povzroči razlika gostote med hladnim in toplim zrakom. Vroč zrak se dvigne, ker ga potisne gostejši hladnejši zrak. Konvekcija se lahko uporablja za ustvarjanje pretoka zraka v hiši, ki izčrpava vroč zrak in jo nadomešča s hladnejšim zrakom. Ta hladnejši zrak vpija toploto iz notranjosti stavbe in prenese to toploto na zunanjo stran hiše.

 

Cross-ventilacija uporablja diferenčni tlak vetra. Ko je zunanji zrak hladnejši od notranjosti, lahko odprete okna na nasprotnih straneh hiše. Hladen zrak bo vstopil na vetrno stran zaradi naravnega toka vetra in se bo spustil na drugi strani, pri čemer bo topel notranji zrak zamenjal s hladnim zunanjim zrakom.

Ventilatorji za izpušne pline, ti ventilatorji, ki so nameščeni na stropu in strehi, se lahko uporabijo za pripravo toplega zraka, ki ustvarja nizek tlak, ki od zunaj skozi odprta okna ali vrata prinese hladnejši zrak v hišo. Na splošno ti ventilatorji uporabljajo zelo majhne količine električne energije. Večji hišni ventilatorji so na voljo, vendar so dragi.

Stropni ventilatorji nam lahko poleti zagotavljajo dodatna lokalna zračna gibanja s kroženjem velikih količin zraka in pomagajo hladiti telo z izhlapevanjem toplotne izgube. Ti so učinkoviti in ekonomični saj z načinom delovanja ustvarjajo hladni veter, kjerkoli in kadar so potrebni.

Načrtovanje premisleki, nasveti in kaj iskati pri nakupu hiše

-    Namesto da namestite okna neposredno nasproti, jih lahko malo pomaknete, kar lahko pomaga pri prezračevanju. Postavitev oken, ki so diagonalno nasprotna, pomeni, da razširite učinek hlajenja, ker je diagonalo daljše od dolžine ali širine prostora.

   -     Če je v prostoru nameščeno le eno okno, lahko ventilator izpušnih plinov na drugi strani prostora deluje kot drugo okno.

    -    Poleg pravilnega nameščanja oken sta pomembna tudi vrsta in velikost oken. Vrste, kot so okna z žaluzijami, vrsta žaluzij in oken, lahko pripomorejo k vetru v sobo, medtem ko imajo tradicionalna dvojna okna samo majhno odprtino, ki je vgrajena navpično vzporedno s steno.

    -    Čudno, odpiranje preveč oken naenkrat ne sme povzročiti vetra, ker ne povzroča razlike v tlaku, da bi spodbudila pretok. Zraku se ne more uiti, ker tlak prihaja iz vseh smeri.

    -    Če želite ujeti in usmeriti prevladujoče vetrove v hišo, je treba življenjska območja po možnosti namestiti na strani hiše, s katero se soočajo tam, kjer prevladujejo prevladujoči vetrovi. Poskusite imeti čim več zasenčenih zunanjih odprtin na teh območjih. To bo zagotovilo, da se lahko vetrovi kanalizirajo in jih ne bodo prizadele vroče površine, ki obdajajo hišo.

    -    Idealen dizajn za prezračevanje in uporabo prevladujočih vetrov, da se ohladi poleti, je hiša z globino za eno posteljo. To zagotavlja optimalno navzkrižno prezračevanje, saj vsaka soba nasproti izhodu in vstopni točki za vetrove preide.

    -    Slabo oblikovane hiše z notranjimi stenami in prepreke za navzkrižno prezračevanje bodo imele stoječe zastekljene vroče točke, ki bi lahko potrebovale izpušne ventilatorje.

    -    Dvignjeni domovi so bolje postavljeni za hlajenje vetra, lahko pa tudi vetrovi od spodaj ohlajujejo tla. Povišane hiše se običajno skozi noč hitreje ohladijo, ker se lahko notranja toplota hitro odzrači v hladilne vetrove.

    -    Notranje stene morajo biti orientirane, da omogočajo navzkrižno prezračevanje. Če notranje stene delujejo kot pregrade, poskusite imeti odprte odprtine ali zračnike, ki omogočajo pretok zraka. To bo omogočilo nekaj navzkrižnega prezračevanja in izčrpanost vročega zraka, ki se dvigne in se kopiči pod stropom.

    -    Ko stene fiksirate ali obnavljate, poskušajte vgraditi prepustne stene, kot so nastavljivi lamelni les, mreža, široka dvojna vrata ali druge možnosti, ki omogočajo premikanje zraka.

    -    Louvres so verjetno ena izmed najboljših okenskih možnosti za vroče vlažne prostore, saj omogočajo vetrovi skozi celoten okenski prostor. Uporabljajo se lahko tudi za lahkotno usmeritev v različnih kotih in v različne dele prostora.

    -    Poskusite se izogibati postavljanju struktur, kot so najemnine, garaže, hlevi in ​​druge strukture, kjer bodo blokirali prevladujoče vetrove.

    -    Konvekcija bo zgladila hladnejši zrak iz hiše ali spodnjih delov doma, ko bo toplejši zrak odzračeval preko strešnih ali stropnih odprtin ali skozi okna in vrata. Vendar pa konvekcija ne bo delovala pravilno, če zunanja območja v bližini oken in vrat sevajo toploto. To razčleni temperaturno razliko. Nekatere metode za spodbujanje konvekcije vključujejo strešne ventilatorje, žlebove za odvode, zaslone s krilnimi ploščami, ventilatorji izpušnih plinov, odprti pokrovi, zračni grebeni, ventilatorji na sončni pogon in stropne ventilatorje. Metode, ki ustvarjajo konvekcijo tudi v mirnem ali nizkem vetru.

     -    Slabo prezračeni strešni prostori se lahko zelo segrejejo in ta toplota se pogosto prenese skozi strop v spodnjo sobo. Prezračevanje strešnega prostora bo to ustavilo.

     -    Talne in rešetke na spodnji steni omogočajo hladnejši zrak iz pod in okoli doma, da se prenese v dom.       

     -    Bazen hladnega zraka se lahko razširi s senčenjem zunanjih prostorov okoli hiše s posteljicami in raznovrstnimi idejami, kot so vodne značilnosti in navpični vrtovi na stenah.

     -    Stropni ventilatorji morajo biti pravilno nameščeni, kar bo povečalo udobje, hlajenje in energetsko učinkovitost. Splošno načelo za ventilatorje prevladuje, da jih namestimo takoj in nad vsakim področjem dejavnosti in ne nujno v središču vsake sobe. Velik dnevni prostor z živim in jedilnim prostorom, ki živi, mora biti opremljen z dvema ventilatorjema. Postavite pa tudi en ventilator v spalnico nad središčem postelje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje