Vodovod

Vodovodne napeljave s cevmi PEX

Uporaba pravilnega cevnega materiala za vašo hišno vodovodno aplikacijo


Cevi PEX so alternativa bakrenim cevem, ki jih je preprosto namestiti. Gibke cevi PEX, ki se že dolgo uporabljajo v sevalnih sistemih ogrevanja, so idealne za vodovodne napeljave, saj se z lahkoto prenašajo skozi stene in tla in so za uporabo preproste.

Združite bakreno in pocinkano jekleno cev. Za zaustavitev korozije uporabite dielektrične spojke, to priporočajo strokovnjaki strokovne revije DIY.

Puščanje vode iz stare jeklene pocinkane cevi je običajno pri spojih, še posebej, če so priključeni na baker. Pri odpravljanju težav uporabite dielektrično sklopko, da preprečite nadaljnje poškodbe.

Spajanje cevi PEX-
Spajanje cevi PEX-

Prednosti cevi PEX
Fleksibilne cevi PEX, ki so na voljo v dolgih zvitkih, ponujajo več prednosti pred tradicionalnimi cevmi. Prvič, običajno lahko naredite dolge in neprekinjene instalacije, pri čemer se izognete večini kolen in križanjem saj se lahko izognete številnim gredem in klinov.

Na sliki so orodja ProPex Cordless Pex izdelek Milwaukee Tools za spajanje cevi

Drugič, cevi PEX se ne zamakajo v razmerah visoke vlažnosti, prav tako pa so odporne proti razpokam pri zamrznitvi, tudi če so linije zamrznjene.

Tretjič, spajanje cevi je veliko lažje in bolj preprosto. Spoje preprosto dodamo s stiskanjem kovinskih obročev s posebnim orodjem za stiskanje.

Spajanje bakrene in pocinkane cevi-
Spajanje bakrene in pocinkane cevi-

Kakšna je razlika med cevmi PEX in CPVC?
Stroški PEX in CPVC so približno enaki. Vendar obstaja nekaj razlogov, zakaj je ponudba PEX boljša izbira. Prvič, dobava PEX ne zahteva lepila, kar pomeni, da vam ni treba delati v dobro prezračevanih prostorih ali nositi respirator. PEX dobave je manj verjetno kot CPVC, da počijo, če zamrzne. Ker je dobava PEX bolj prilagodljiva in je na voljo v dolgih dolžinah, saj lahko lažje izvajate zapletene instalacije skozi stene v situacijah preoblikovanja.

Zamenjava preluknjane pocinkane cevi s Cu cevjo in s pomočjo dielektrične spojke

Dielektrična spojka-
Dielektrična spojka-

Zamenjajte curek iz pocinkane jeklene cevi

Dielektrični spoji preprečujejo korozijo med različnimi vrstami kovin z uporabo gumijaste ali plastične podložke, ki preprečujejo dotik kovin.

Cevni odcep PEX tričetrt na pol cole
Cevni odcep PEX tričetrt na pol cole

Spajanje bakra in jekla z dielektrično spojko

Spajanje bakra in jekla spajamo z medeninasto polovico na bakreno cev, jekleno polovico navijemo na pocinkano jekleno cev s teflonskim trakom, nato pa ju z matico združimo skupaj.

Dielektrična povezava

Dielektrični spoji preprečujejo korozijo med različnimi vrstami kovin z uporabo gumijaste ali plastične podložke in rokavov, ki preprečujejo dotik kovin. Zamenjajte curek iz pocinkane jeklene cevi s spojko za plastične spoje PEX, ki so prav tako dobri, če ne boljši od kovinskih.

Ali potrebujem posebna orodja?

Ne. Za povezavo lahko uporabite navojne spoje ali za zatiskanje. Vendar pa so ti dragi za izvedbo za vgradnjo na velikih projektih. Pri instalacijskih delih in z novimi orodji, ki so zagotovo za uporabo pri svojem delu z materiali PEX in si boste želeli vlagati v posebno orodje za vzpostavljanje cevnih povezav. Obstaja več načinov priključitve cevi PEX, vendar le dva, ki sta dovolj cenovno primerna, tako imenovana, za cevne sisteme »DIYerje« in tako imenovane spojke »cinch«.

Cev pol cole CPVC in cev pol cole PEX-
Cev pol cole CPVC in cev pol cole PEX-

»Crimp« obročki so kovinski trakovi in po navadi iz bakra, ki ga preklopite po priključku in ga stisnete z orodjem za obrobe. Glavna pomanjkljivost metode za pritrjevanje obroča je, da boste za ½ in ¾« potrebovali ločeno orodje za stiskanje. Orodje za okovje ali univerzalno orodje z zamenljivim vložkom (ni prikazan). Ob nabavi tega orodja boste morali dodati še malo stroškov za nabavo. Kombinirani komplet z izmenljivimi čeljustmi za stiskanje se začne pri približno $ 100.
»Cinch« spone delujejo boljše kot tradicionalne objemke, ki jih verjetno vsi poznamo. Orodje za pritrditev cinch zdrsne čez jeziček, ki štrli, in ga stisnemo, da zategnemo cinch sponko. Isto orodje deluje za vse premere cinch objemk. Cene orodij za spenjanje se začnejo pri približno $ 40. Všečna za delo je enodelna različica, prikazana na fotografiji, saj lahko z eno roko držite obroč na mestu, medtem ko ga zategnete z drugo.

Edino drugo posebno orodje, ki ga potrebujete, je škarjast rezalnik za cevi.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje