Ogrevanje

Kaj za vraga je zgradba "neto nič energije"?

Pasivna, nizka in ničelno energijska hiša, kakšna je razlika? Nisem povsem prepričan, in bolj ko gledam, bolj sem zmeden.


Različni izrazi, ki jih lahko uporabimo za določitev njegove energijske učinkovitosti v domu, pa ustrezajo natančnim standardom:

  • Dom se šteje za nizkoenergijskega, če je njegova raven izolacije nižja od K 30.
  • Ko je nivo pod K 15, govorimo o pasivnem domu, to je takšni, ki je zelo, zelo dobro toplotno izoliran in potrebuje samo rezervno ogrevanje.
  • Izraz ničelna energija se nanaša na hišo, kjer je raven spet pod K 15 in tudi ustvarja svojo energijo (z uporabo sončnih panelov, toplotne črpalke itn.).

Kaj pomeni življenje v skoraj ničelni energijski hiši (NEH)?
Koncept skorajda nič energijske hiše (NEH) je uvedla Evropska komisija. Evropska direktiva iz leta 2010 zahteva, da bi naj do leta 2021 skoraj vse nove stavbe bile pasivne oziroma bile skoraj ničelno energijske stavbe.

Hiša z ničelno porabo energije
Hiša z ničelno porabo energije

Skoraj ničelno energijska stavba mora ustrezati naslednjima dvema merilom:
Kaj je ničelna energijska hiša
-    Stavba mora imeti zelo visoko energijsko učinkovitost;
-    Skoraj nič ali zelo nizko potrebno količino energije pokrijemo z energijo iz obnovljivih  

      virov, ki se prav tako proizvede na kraju samem ali v bližini.
-    Vsaka država sama določi svoje NEH standarde

 Vsaka država lahko sama določi:
-    Koliko energije lahko zgradba porabi;
-    Kateri obnovljivi viri energije so dovoljeni;

-    Kako blizu stavbe je treba ustvariti energijo.

Stavbe v EU torej ne bodo nujno pomenile enako kot NEH stavbe na primer v Avstriji ali Sloveniji. Standardi v EU se po pokrajinah in državah celo razlikujejo. V Bruslju se standard pasivne hiše uporablja od leta 2015. To je strožje na področju energetske učinkovitosti, vendar ne zahteva uporabe obnovljive energije. Glej tudi: "Pasivna, nizka in ničelna energija: kakšna je razlika?"

V Valonski pokrajini je od leta 2017 uveden enak standard pasivne hiše. V flamski pokrajini pa se uporablja standard NZE, v katerem mora biti stavba E ravni E30 ali nižja in mora ustrezati nizu drugih zahtev (glej: energiesparen. be - BEN, povezava v nizozemščini). Flamska vlada pa bo nabor zahtev ocenila vsaki dve leti.

Ničelna energija_1
Ničelna energija_1

Stavbe v Bruslju

Novogradnje v pokrajini mesta Bruselj morajo od 1. januarja 2015 izpolnjevati naslednja merila:

-    neto potreba po ogrevanju ≤ 15 kWh / m² na leto;

-    nevarnost pregrevanja (notranja temperatura nad 25 °C) < 5 % časa;

-      primarna poraba energije ≤ 45 kWh / m² na leto;

-      gostota zraka n50 ≤ 0,6 vol. / v (prehodnemu sistemu je bila določena do leta 2018).

Energijska trajnost-
Energijska trajnost-

Za stavbe v storitvenem sektorju za pisarne in šole veljajo tudi druge zahteve, ki jih lahko najdete na spletnem mestu Vodnika za trajnostne zgradbe (Leefmilieu Brussel (Bruseljski inštitut za upravljanje okolja, spletna stran v francoščini). Tu so merila za gradnje NZE, ki je še korak naprej, vendar to trenutno ne določa predpisov, zato se Bruselj osredotoča predvsem na energetsko učinkovitost in šele nato na obnovljive vire energije.

Neto nič energije v prvi vrsti je dobra tarča?

In končno, ali je celotna ideja sploh dobra? Razumel sem, da ne morem zaslužiti za sončne panele, vendar to še ne pomeni, da je zelen ali celo nekaj, za kar si prizadevamo. Sončna streha daje prednost tistim, ki imajo lastne strehe, po možnosti v predmestjih z veliko prostora in veliko čudnih dreves, ki zagotavljajo sence.

Ekološko prijazna hiša_1
Ekološko prijazna hiša_1

Pasivna hiša proti nič energijski zgradbi

Res je najprej postala nenehna razprava vsakih nekaj mesecev, kjer se strokovnjaki nenehno pogovarjajo, katera vrsta hiše je boljša. Že pred leti je Martin Holladay, ko je objavil svoj spletni dnevnik, »Ničelna energijska hiša proti Pasivni energijski hiši". V zadnjem času se na temo o varčni gradnji hiš podajajo obširne razprave.

Kadar se sprožijo pogovori o stavbi s skoraj ničelno porabo energije (NEV) ali NEV + obnovljivi viri energije se vedno sprožijo živahni pogovori. Nekateri bi si tudi želeli, da se sestavi članek, v kateri bi strnjene misli o tem. Tako bi se doseglo, zakaj bi morala biti prednost, za dosego Pasivne hiše pred stavbami z nič energije ali vsaj pred dodajanjem obnovljivih virov.

Morda bi bilo vredno omeniti, da na to gledamo kot na vprašanje jabolk proti brskalnikom (dragi bralec, pustil bom, da se sami odločite, katera je boljša). Po eni strani nudi Pasivna hiša izjemno udobje in zmanjšanje porabe, na drugi strani pa proizvodnja energije lahko vključuje pomembne ukrepe za varčevanje z energijo.

Vir: The Chronicle

Slika: ekološka hiša benjamin garcia saxe

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje