Ogrevanje

Električni aparati, ki stanejo največ za uporabo

Oblecite se toplo - Manj, ko porabimo kWh za ogrevanje stanovanja, nižji je naš račun za porabo goriva. Uporaba je tista spremenljivka, ki jo lahko nadzorujemo!


Vsi smo doživeli težave pri prejemanju računov po pošti. Ovojnica običajno leži na vaši kuhinjski mizi kot toliko drugih. A ta je drugačen. Ta ima račun oziroma opomin, ki ste se ga bali videti, saj je ta za porabo električne energije. V redu, tako da morda račun za elektriko ni tisti, ki bi bil vsak mesec najbolj opazen. Verjetno pa tudi to ni vaša najljubša mesečna obveznost. Če vas moti znesek, ki ga plačujete za električno energijo, boste morda želeli premisliti o vzrokih težave.

Če še nikoli niste pogledali, koliko stane delovanje glavnih naprav, vas bodo naslednji podatki presenetili. Morda boste ugotovili, da je čas, da eno od lastnih naprav zamenjate z eno, energetsko bolj učinkovito. Ta članek se osredotoča na električne naprave. Če se vaš dom za napajanje naprav večinoma ali v celoti nanaša na plin ali elektriko, je prav, da ugotovite, kateri od teh naprav porabijo več ali največ energije.

V gospodinjstvu je večina električnih naprav
Zato je potrebna ugotovitev, kateri aparat porabi največ električne energije?

Na sliki je nekaj aparatov, ki porabijo največ energije. Zato ne bo odveč ugotovitev, da se prepričate, ali imate takšno, s katero boste porabili čim manj in prihranili pri svojih računih za energijo.

Hladilnik (2 KWh na dan)

Kraj, kjer hranite svojo pokvarljivo hrano, ni samo pripomoček. To je varno, kjer boste zaupali na desetine €, ki jih porabite za trgovine. Tako je zmanjšanje vaše porabe električne energije na najmanjši možni meri le en vidik te naprave.

Hladilnik in zamrzovalnik
Hladilnik in zamrzovalnik

Morda imate na voljo najbolj energetsko učinkovit model, vendar če ga ne boste pravilno vzdrževali, lahko kljub temu porabi več električne energije, kot je treba. Če še niste prebrali članka o vzdrževanju hladilnika, si ga še danes omislite.

Hladilnik in zamrzovalnik-
Hladilnik in zamrzovalnik-

Glede na raziskavo, ki so jih izvedle številne agencije o energiji z naslovom "Anketa o porabi energije v stanovanjih", omenja, da povprečno slovensko gospodinjstvo porabi približno 1000 kilovatnih ur na leto.

Stari hladilnik v novi preobleki
Stari hladilnik v novi preobleki

Vaš hladilnik je verjetno najdražji aparat za napajanje v vašem domu. Če imate star hladilnik, potem lahko prihranite kar nekaj sto € na leto s preprostim prehodom na novejši, energetsko učinkovit model.

Gospodinjski aparati že tradicionalno uporabljajo indukcijske motorje z izmeničnim tokom, ko pa energetska učinkovitost pridobiva priljubljenost, se pojavlja nov izziv: najti rešitve, ki ne bodo motile zmogljivosti.

Rast in razširjene inovacije gospodinjskih aparatov so v skladu s predpisi in certifikati o energetski učinkovitosti in varčevanju z energijo, ki jih morajo izdelovalci naprav upoštevati. Na primer, ena izmed zahtev »Energy Star« je zmanjšanje porabe energije, obenem pa ohranja robustnost in visoke zmogljivosti. Zato zmanjšanje celotne porabe električne energije pomaga izdelovalcem naprav, da se uskladijo in pridobijo certifikat.

Da bi prihranili elektriko, številne namenskega programa za delovanje prehajajo na trifazne brez krtačne DC (BLDC) motorje, vključno s hladilnikom kroženja in kompresorjev, odtokom pralnih in vodnih črpalk, čistilniki zraka, izmenjevalniki zraka in stropnimi, izpušnimi in podstavnimi ventilatorji. Moč, potrebna za gospodinjske aparate, je lahko tudi do 80 W, medtem ko je za industrijske namene moč lahko nizka od 5 W do kilovatov.

V preteklosti so gospodinjski aparati uporabljali enofazne indukcijske motorje. Z razvojem motorjev s trajnimi magneti lahko zdaj številna podjetja razvijejo in proizvedejo poceni trifazne motorje BLDC z majhnimi velikostmi, ki podpirajo enake stopnje navora kot eno-indukcijski motorji. Čeprav so motorji BLDC fizično in mehanično zapleteni, so v primerjavi z enofaznimi izmeničnimi motorji bolj učinkoviti, tihi in prilagodljivi za sistemske zasnove. V tem članku na vpogled, kako tehnologija Ti - levega motorja BLDC poenostavlja in pomaga proizvajalcem naprav oblikovati in doseči visoko učinkovite, izjemno tiho delovanje in zanesljive motorne sisteme.

Razlika med enofaznimi izmeničnimi in trifaznimi motorji BLDC
Kot je znano, enofazni indukcijski motor sestavljata rotor in stator. Stator je miren, medtem ko se rotor vrti, da ustvari magnetna polja, ki se uporabljajo za ustvarjanje navora. Poleg tega imajo enofazni indukcijski izmenični motorji navitja statorja in rotorja ter frekvenco zdrsa.
Motorji BLDC imajo tudi stator in rotor; vendar je rotor stalni magnet. Ker so navitja nameščena na statorju in ni izgub pri navijanju rotorja.
Frekvenca zdrsa, ki je razlika med magnetnim poljem in hitrostjo vrtenja motorja, povzroča težave pri nadzoru hitrosti motorja pri enofaznih indukcijskih izmeničnih motorjih. Motorji BLDC sinhronizirajo hitrost med statorjem in rotorjem, kar omogoča preprosto upravljanje.

Enofazna izmenična indukcija v primerjavi s trifaznimi BLDC motorji
Enofazna izmenična indukcija v primerjavi s trifaznimi BLDC motorji

Geografske pokrajine imajo različne nazivne moči za različne namenske programe, ki določajo moč in frekvenco enofaznih izmeničnih indukcijskih motorjev. Na primer, ZDA zahtevajo izmenične napetosti, ki so 120 VAC s 60 Hz; Evropa potrebuje linijo 230 VAC s 50 HHz. To je pomembno, saj morajo oblikovalci uporabljati različne enofazne motorje na izmenični tok, da se prilagodijo regionalnim potrebam po moči, kar lahko zaplete načrtovanje vezja. Poleg tega enofazni indukcijski izmenični motorji, ki se neposredno priključijo na izmenični vod, uporabnikom ne omogočajo nadzora nad hitrostjo motorja.

Druga prednost uporabe motorjev BLDC za uporabo z majhno porabo je ta, da je njihova velikost do petkrat manjša v primerjavi z enofaznimi izmeničnimi indukcijskimi motorji. Poleg tega enofazni indukcijski izmenični motorji med delovanjem ustvarjajo intenziven električni in mehanski hrup, kar je lahko odvisno od uporabe.

Pet aparatov, ki požrejo največ energije

Električni bojler za toplo vodo
Električni bojler za toplo vodo

Načini za varčevanje z električno energijo
Na splošno bo vsak aparat, ki proizvaja toploto, porabil veliko kWh. Glavni krivci so sušilniki za lase, pomivalni stroji in pekači. Medtem ko porabijo veliko kWh, jih običajno uporabljamo le kratek čas.
Na žalost so nekateri drugi večji uporabniki tisti, ki jih nenehno uporabljamo ure ali dneve. Dogodi se, da jih včasih sploh ne zapremo. Tu je pet najboljših uporabnikov in nekaj predlogov, kako zmanjšati porabo energije.

Hladilnik in zamrzovalnik -
Hladilnik in zamrzovalnik -

Hladilniki in zamrzovalniki
Če imate star hladilnik, boste morda želeli razmisliti o delovanju z njim. Starejši, ko je vaš hladilnik, manj učinkovit je. Novejši modeli lahko porabijo od 50 do 70 odstotkov manj energije kot modeli, stari 20 do 30 let. Če je vaš hladilnik star več kot 15 let in si ne morete privoščiti novega, boste morda želeli razmisliti o:
-    Nastavitev termostata, optimalna temperatura v hladilniku je okoli 5 °C, v zamrzovalniku pa 18 °C.
-    List papirja vtaknete med zaprta vrata, in če papir preprosto zdrsi med vrati, boste morali zamenjati tesnilo.
    Vedite, kaj želite odstraniti iz hladilnika, preden odprete vrata, da vam ne bo treba predolgo držati vrata odprta.

Vlažilnik zraka
V številnih državah po svetu so vlažilniki zrak včasih ključnega pomena za dobro zdravje. Tu je nekaj načinov za zmanjšanje porabljene energije:
Nastavitev vlažnosti zraka ne sme biti tako nizka, da bi zrak postal zelo suh. Učinkovita je 50-odstotna vlažnost. To je pravilna vlažnost in jo najdemo tudi v kletnih prostorih.

Vlažilnik zraka
Vlažilnik zraka

Grelnik vode
Grelnik vode dejansko predstavlja približno 12 odstotkov celotne porabljene energije v domu. Grelnik vode deluje ves dan, tako da ob vklopu tuša takoj dobite toplo vodo.

Tukaj je nekaj nasvetov:
-    Vzemite prho s krajšo cevjo
-   Operite oblačila v hladni vodi
-    Nastavitev temperature vode naj znaša med 45 do 60 oC
-    Izolirajte toplotni vodni hranilnik vsaj s 6 cm ali več debelo toplotno izolacijo. Enako je treba izolirati tudi cevi, ki so povezane s toplotnim hranilnikom.

Prenosna klimatska naprava z vgrajenim Inventorjem
Prenosna klimatska naprava z vgrajenim Inventorjem

Klimatska naprava
V redu - nekateri ne morejo živeti brez grelnika vode ali vlažilca zraka, vendar pa povsod ne moremo obstajati brez klimatske naprave, vsaj šest mesecev v letu. Če želite kar najbolj učinkovito izkoristiti svojo klimatsko napravo:
-   Naj klimatsko napravo vsaj enkrat na leto pregleda pooblaščeni serviser, po možnosti na začetku sezone v maju. Preverili bodo naboj hladilne tekočine, se prepričali, da so vse tekočine na ustrezni ravni, in poskrbele, da so pravilno izolirana.
-    Na podstrešju potrebujete vsaj 16 centimetrov izolacije saj sonce lahko tudi v zimskem času resnično ogreje vaš dom.

-    Odprite odprtine za klimatsko napravo v prostorih, ki jih ne uporabljate. V sobi, v katero ne vstopate, ni smiselno hlajenje.

Uporabite programski termostat
Ne postavljajte termostata v hladno sobo, saj bodo druge sobe postale vroče in zahtevale več električne energije.

Oblecite se toplo
Manj, ko porabimo kWh, nižji je naš račun za elektriko. Pporaba je tista spremenljivka, ki jo lahko nadzorujemo!

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje