Hiša in okolje

Modularni modeli - trend ali model prihodnosti?

Tako imenovana modularna arhitektura ali modularni gradbeni sistem je rešen kot modularni sistem, ki ga lahko po želji prilagodimo zahtevam in željam kupca.


Povpraševanje po poceni in predvsem fleksibilnih konstrukcijah in konstrukcijah narašča, ne le pri stanovanjski gradnji, povpraševanje po modularnih modelih narašča tudi v poslovnih nepremičninah.

Standardizirano in stroškovno učinkovito, a hkrati prilagodljivo in trajnostno.

Izpolnjevanje vseh zahtev predstavlja zapletene izzive za arhitekte in načrtovalce. Govorniki so temo osvetlili na zelo različne načine in tudi predavanja so segala v široko paleto, od pred produkcije do digitalizacije in uporabe inovativnih materialov. Vedno je bil poudarek na prihodnjem potencialu montažne in serijske arhitekturne proizvodnje.

Sedež podjetja montažne hiše Kampa je zgrajen v modularni leseni konstrukciji
Sedež podjetja montažne hiše Kampa je zgrajen v modularni leseni konstrukciji

 Zadostnost, enaka učinkovitosti?
Strokovnjaki so na nejavni okrogli mizi ostro razpravljali in na začetku postavili vprašanje o zadostnosti in odgovorne uporabe obstoječega prostora. Izraženo je bilo tudi začudenje, zakaj morajo biti stanovanja dejansko večja in večja »oziroma največja." Ali ne bi mogli dati tudi večjega poudarka na kakovostni gradbeni izvedbi in na segment, kako lažje in ceneje graditi? Dolgoročna uporaba cenovno ugodnih stanovanj bi vsekakor morala biti v ospredju.

Toda ali modularna konstrukcija dejansko izpolnjuje zahteve prožnosti? Profesor Stefan Winter, vodja oddelka za gradnjo lesa in gradbeništvo na Tehniški univerzi v Münchnu, trdi, da do danes ni pravega industrijskega standarda v gradbeništvu. V pomanjkanju kvalificiranih delavcev vidi prepričljiv razlog za ukvarjanje s serijsko proizvodnjo.

Prijetno vzdušje, ki ga nudijo Modularni modeli
Prijetno vzdušje, ki ga nudijo Modularni modeli

Profesor Jan Knippers, vodja Inštituta za konstrukcijsko in konstrukcijsko oblikovanje na univerzi v Stuttgartu, kritizira ločitev načrtovanja in izvedbe, ki je običajna v Nemčiji, in navaja možnosti gradnje, ki jih omejujejo predpisi, kot oviro za inovativno arhitekturo. Jürgen Bartenschlag, višji sodelavec arhitekturne pisarne Sauerbruch Hutton, se nanaša na številne možnosti modularne ali polovične modularne montažne gradnje z lesnimi deli.

Glede na posebne parametre projekta je mogoče že v zgodnji fazi načrtovanja razviti način varčevanja z viri in stroškovno učinkovito izvedbo. V izdelavi visoko natančnih končnih delov Jürgen Bartenschlag vidi številne prednosti pred konvencionalno gradnjo, na primer zagotavljanje visokih kakovostnih standardov, celostno zasnovo, ki zajema vse trgovine in hitrejše ter učinkovitejše ravnanje z gradbišči.

Prožnost v fokusu
Po razpravi o panelni gradnji je lahko popoldne približno sto gostov izkoristilo priložnost, da si na javnem prireditvenem prostoru podrobno ogledajo razstavo na temo »serijske arhitekturne produkcije«. V prvem predavanju profesorja Christiana Schlüterja je bilo jasno razloženo, da bodo zaradi sedanje družbene strukture v prihodnosti povpraševanje po fleksibilnih tlorisih, kar je izziv za modularno konstrukcijo in obsežne prostorske module.

Ustvarjalni koncepti bivanja za urbani prostor
Ustvarjalni koncepti bivanja za urbani prostor

Tudi v sedemdesetih letih je bilo za modularne zgradbe značilna enoličnost, ki se še danes oprijema njih - toda zakaj je tema zdaj vsem na ustnicah? Po mnenju Christiana Schlütersa je želja javnosti po porabi časa in stroškov v ospredju javne razprave, ki pa je ni nujno, da se izpopolni industrijska izdelava gradbenih elementov. Pomembna prednost za načrtovalce je zagotoviti visoko kakovost izvedbe, ki je potrebna za energetsko učinkovite stavbe. Poleg tega izbira lažjih in s tem CO2 optimiziranih modelov neizogibno vodi do montažnih sistemov.

Pred produkcija in estetsko oblikovanje danes nista več nepomembni nasprotji. Kljub temu pa je smiselno, da gradbene materiale izberemo pametno in si hkrati prizadevamo za posamezne montažne sisteme. Po potrebi lahko gradbene sisteme hitro prilagodimo posameznim značilnostim projektov. Poudarek je na potrebnem zmanjševanju strukture. Primer prilagodljivega stanovanjskega razvoja je poskusna stanovanjska zgradba »Ostersiepen« v Wuppertalu, v katero so pred zmanjšano skeletno lupino vgradili montažne fasadne elemente.

Ugodno stanovanje za vse
Andreas Rietz zlasti montažno gradnjo vidi kot priložnost za iskanje rešitev cenovno ugodnih stanovanj. Modularna konstrukcija sega v svoji zasnovi, od izdelave konstrukcijskih elementov do izdelave elementov v velikosti prostora, kot so mokri prostori, do uporabe celotnih bivalnih prostorov ali enot - in ne vključuje samo lupine, temveč tudi stavbno opremo. Znižanje stroškov v primerjavi z običajnimi stavbami bi bilo mogoče doseči zlasti z optimizacijo procesov.

Poleg tega Andreas Rietz poudarja, da montažni gradbeni sistemi niso nujno cenejši, vendar je z uporabo montažnih elementov mogoče ustvariti smiselne sinergije. Dva uspešna primera trajnostne in hkrati cenovno dostopne stanovanjske gradnje sta modularni projekt Variowohnungen ter namestitev beguncev v Winnendnu. To kaže, da je prilagodljiva uporaba možna tudi z visoko arhitekturno in domačo kakovostjo.

Modularni modeli - trend ali model prihodnosti
Modularni modeli - trend ali model prihodnosti

Učinkovitost v pred produkciji?
Prof. dr. Stefan Winter v svojem predavanju o gozdnih ekosistemih navaja kot popolno mesto industrijske pridelave. Narava impresivno kaže, k čemur naj si prizadeva gradbena industrija. Tu se na istem mestu pridelujejo različni materiali in surovine in potrebni so le majhni viri. Vse je povezano pod zemljo in različne vrste prožno živijo pod krošnjami.

Na podlagi sedemnadstropne konstrukcije iz lesa podjetja Kampa GmbH Stefan Winter (glej sliko) predstavlja obsežno montažno metodo gradnje lesa, vključno z delno integracijo gradbenih storitev, hkrati pa poudarja, da je treba na gradbišču še vedno namestiti velike dele stavbnih storitev. Da bi še bolj skrajšali gradbišče, je zato zaželen nadaljnji razvoj k industrijskemu standardu za montažne module gradbenih storitev.

Za optimizirano gradnjo stanovanj je treba v prihodnosti upoštevati tudi dokončane raztopljene sklope, ki jih je mogoče kombinirati na podlagi industrijske proizvodnje kot 3D Tetris za stavbe.

Pisarniški prostori v večji proizvodnji hali in podobno
Pisarniški prostori v večji proizvodnji hali in podobno

Nova estetika s serijsko izdelanimi moduli

Dejstvo, da računalniško zasnovana izdelava omogoča različne modularne strukture, dokazuje profesor Jan Knippers, izjemen primer Pavilona Elytra Filament. Začasna namestitev na dvorišču muzeja Victoria & Albert v Londonu kaže, koliko prostora za manevriranje serijsko proizvedeni in individualizirani moduli ponujajo v smislu geometrije.

Strešna konstrukcija, izdelana z roboti, narejena iz ogljikovih in steklenih vlaken, impresivno dokazuje potencial lahkih konstrukcijskih sistemov na osnovi vlaken in možnost ustvarjanja posebne estetike z inovativnimi metodami proizvodnje. Paviljon Filament Elytra ponazarja, kako lahko so videti digitalni proizvodni procesi na spletnem mestu. Opremljen je bil z optičnimi senzorji za spremljanje statične obremenitve in infrardečimi senzorji za beleženje gibanja obiskovalcev Modularna zasnova v povezavi s proizvodnjo na kraju samem in vrednotenjem merilnih rezultatov omogoča zasnovo, ki se "na spletu" odzove na zahteve statike in uporabe.

Standard za vse
Jürgen Bartenschlag je predstavil nove oblike gradnje lesenih modulov. Stavba MK 4 Universal Dizajn Quartier stoji v Hamburgu in jo sestavlja 370 modularnih majhnih apartmajev, ki so vnaprej opremljeni z vsemi sestavnimi deli gradbenih storitev in so v Avstriji montažni, vključno z vgrajenim pohištvom. Končani moduli, uporabljeni sta le dve vrsti modulov, ki so nato zloženi in sestavljeni na konvencionalno izdelano betonsko mizo s šestimi ali sedmimi nadstropji.

Samo stropni hodnik, ki povezuje modul, je sestavljen iz vnaprej izdelanih armiranobetonskih elementov - stropi in stene posameznih modulov so narejeni iz lepljenega lesa za laminat in so izvedeni brez prevlek. Medtem ko so vsa okna del montažnega modula, je tkani opaž nameščen na mestu in daje zgradbi lastno estetiko.

logo-comma
logo-comma

Po navdihujočih predavanjih in spodbudni končni razpravi so številni udeleženci uporabili nadaljnje druženje za intenzivno izmenjavo in neuradno povezovanje. Vrsta dogodkov, ki jih izvaja podjetje DETAIL že štiri leta v sodelovanju z raziskovalno pobudo za gradnjo v prihodnje (Zukunft Bau), skupaj z Zveznim ministrstvom za okolje, varstvo narave, gradnjo in jedrsko varnost (BMUB) in Zveznim ministrstvom za gradbeništvo, urbane in prostorske raziskave (BBSR). Poudarek je na izmenjavi med arhitekti in ustvarjalci iz raziskav, industrije in politike, ki predavajo o aktualnih temah in prepoznajo priložnosti za nove trge.
Naslednji datumi in obeti
Naslednji dogodek trenutne serije »Prihodnost gradbeništva« se je zgodil novembra, leta 2016 v Münchnu, pod naslovom "Digitalizirani gradbeni procesi in metode, kot samodejna gradnja robotov "strokovnjaki bodo prikazali digitalno načrtovanje in proizvodne procese ter zagotovili celovit prikaz prihodnjih možnosti serijske izdelave. Serija predavanj se je zaključila s prireditvijo "Preprosto graditi".

Glede kakovosti, gradnje in varnostnih predpisov ter udobja, trdni gradbeni izdelki nikakor niso slabši. Z dodajanjem novih modulov lahko konstrukcija skupaj z vami še raste. Stavbe z največjimi dimenzijami 4 m širine x 10 m dolžine ali 4,50 m širine x 12 m dolžine in možnosti, ki ustrezajo vsem evropskim standardom, je mogoče sestaviti skupaj.

Grafična konstrukcija modulov
Grafična konstrukcija modulov

Ena največjih prednosti modularnih stavb je njihova spremenljivost in edinstvena oblikovna rešitev, ki odpira prostor za vsako uporabo, ne le na preprost ali funkcionalen način in celo prilaganja novim in iznajdljivim projektom posameznih stavb.

Vir: Informacije o seriji »Zukunft des Bauens« in prejšnjih dogodkih najdete:

www.detail.de/die-zukunft-des-bauens

in
https://www.comma-container.de/produkte/modulare-architektur/

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje