Ogrevanje

Inovativni načini ogrevanja vašega doma

"Ni slabega vremena, obstajajo le slaba oblačila" je stari skandinavski izraz.


Zdaj, ko je zunaj hladen polarni veter in temperatura pada, se počutimo pozitivno tropsko. To nam omogočajo inovativni načini ogrevanja in gradnja svojih domov. Dnevi s hladnim južnim in jasnim modrim nebom so nekateri mojih najljubših. Pasivna hiša ustreza natančnemu standardu, ki meri, koliko energije porabimo za njeno prijetno temperaturo in hkrati za vzdrževanje izmenjave svežega zraka. Zaradi svoje zasnove je treba le minimalno dodatno ogrevanje ali hlajenje, da se zagotovi nizka cena električne energije.

Ja, zima je bila nekoliko burna, kajne? Pravo opičje vreme, bodo spomladi potekali medsebojni, med tistimi, ki bodo preživeli zimo v sodobno grajenih in energijsko varčnih domih.

Ste morda vedeli, da je oposum poleg polarnega medveda edina žival, katere krzno ima votlo vlakno, ki tvori naravno izolacijsko plast? Krzno je lahko, a super toplo. Tudi vetrovka iz nepremočljivega in dihajočega dvoslojnega GORE-TEX materiala nudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. Obe jakni lahko nosite tudi kot samostojno oblačilo.

Goldilocks območje
Goldilocks območje

Če se poskušamo prilagoditi vremenu, zakaj ne bi zagotovili, da so naše hiše primerno oblečene? Zakaj jih ni mogoče bolje ogreti, ne da bi to stalo bogastvo? V resnici so nekateri načini, kako svoj dom narediti bolj udobno, izjemno preprosti, drugi pa so bolj zapleteni in dražji.

Za večino od nas so "območja Goldilocks" precej inovativni načini ogrevanja v svojem domu, saj znašajo temperature le od okoli 15 °C do 25 °C. (Goldilocks je način, ki omogoča znanstvenikom, da se izkažejo v iskanju planetov, podobnih Zemlji, ki bi lahko vsebovali življenje).
Če kupite laserski termometer, lahko merite površinske temperature. Notranje razlike od stropa do tal so lahko skrajne.

Okna vpijajo toploto. Predvidevam, da ima veliko domov preveč stekla. Pozimi ne samo, da stekla zmrznejo, poleti pa se tudi pregrevajo. Dvojna zasteklitev oken se močno razlikuje. Dobre zavese pomagajo. Pred vrata ali steno lahko celo postavite nekaj,  nekonvencionalnega, a učinkovitega.

Talno ogrevanje je učinkovito

Če se nožni prsti dobro počutijo, boste v prostoru tudi ostali.

Pasivne hiše (po nemškem standardu Passive House) so zasnovane tako, da vzdržujejo konstantno temperaturo z minimalnim dodatnim ogrevanjem ali hlajenjem in hkrati zagotavljajo redno izmenjavo svežega zraka. Po formuli merimo natančno porabo energije na kvadratni meter uporabne površine stanovanja oziroma hiše.

Poznamo tudi pameten sistem, ki se uporablja za obnovo toplote v hiši. Sistem se imenuje »obnova toplote v hiši« (ali rekuperacija toplote) za prezračevanje izpušnega zraka, da odstrani topel, vlažen zrak iz kuhinje in kopalnice. Toplota se od zunaj sprošča na svež zrak in nato ob vstopu nazaj v hišo kroži s toplim svežim zrakom v bivalnih prostorih, na primer, dnevni sobi, spalnici, otroški sobi itn. Ker odstranjuje vlago, hiša ostane suha.

Toplotne črpalke imajo izkoristek 400 odstotkov ali več in ustvarijo na primer 400 W toplote za vsakih 100 W porabljene energije. Da se to lahko zgodi, se izloča latentna toplota iz ozračja kot pri hladilniku. Vendar ne pričakujte, da boste kupili staro toplotno črpalko, jo preprosto pritrdili na steno in nenadoma zmanjšali račun za elektriko. Vaš dom mora biti predhodno tudi zelo dobro toplotno izoliran. Zato potrebujete dovolj dobro in ne smrdljivo toplotno črpalko.

Geotermalne toplotne črpalke so štirikrat učinkovitejše od toplotnih črpalk iz vira zrak/zrak. To je zato, ker se toplota pridobiva iz globine nekaj metrov pod zemljo in ima tam bolj enotno temperaturo, (če seveda kopaš dovolj globoko).

Kaj je območje Goldilocks? To je območje zlato kosov.

Na srečo je zemlja v območju Goldilocks. Z drugimi besedami, je v območju, kjer lahko obstaja tekoča voda (0,99 do 1,7 AU).

Ker zemlja prejme srčen del sončnih žarkov (stran je samo 1 astronomska enota), lahko vzdržuje tekočo vodo in življenje.

Tudi tu v naši galaksiji oziroma Mlečna pot je vsaj 10 možnih bivalnih planetov v območju zlatokopov.

To pomeni, da so le svetlobna leta tista, ki odsevajo utrip, da obstaja drugo življenje.

Prihodnost toplotnih črpalk

Ogrevanje s soncem, zrakom in ledom je samo del naše prihodnosti oskrbe s toploto. Kombinacija sončne energije in toplotne črpalke se uporablja že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Že med prvo energetsko krizo v sedemdesetih letih so bile energetske ograje in energetske strehe, ki so uporabljale sončno sevanje v povezavi z zračno toploto in toplotnimi črpalkami. V zadnjih letih je bila dodana kombinacija s sončno obnovljivimi geotermalnimi sondami in shranjevanjem voda/led.

V nekaterih od teh sistemov je učinkovitost strokovnjakov dvomljiva. V drugih pa je mogoče dokazati bistveno izboljšano delovanje. Danes na trgu obstajajo ogrevalni sistemi s sončno toplotno črpalko, ki včasih z zelo nizkimi obratovalnimi stroški omogočajo popolno oskrbo s toplo vodo in ogrevanjem. In to v Severni in Južni Evropi. Tako predstavljajo resnično alternativo tudi drugim toplotnim črpalkam.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje