Ogrevanje

Kateri sistem ogrevanja je najcenejši?

Ko bomo začeli raziskovati različne vire goriva in sisteme, ki so na voljo, bomo začeli z dvema najpogostejšima izbirama - elektrika in plin.


Jasno je, da je cena plina na enoto štirikrat cenejša od cene električne energije. To je pomembno, vendar pri izbiri najbolj ekonomičnega sistema igrajo številni drugi dejavniki.

Učinkovitost električne energije in plina
Prva težava je dejstvo, da so električni radiatorji 100 % učinkoviti pri prenosu električne energije na toploto. Plinski kotli so le 90-odstotno učinkoviti. Najučinkovitejši sistem ogrevanja je torej električni. Glavni plin pa zagotavlja najcenejše ogrevanje. Kaj pa, če nimate dostopa do plinskega omrežja?

Ogrevanje hiše z zemeljskim plinom iz plinskega omrežja
Morda ste med 15 % državljanov, ki nimajo dostopa do plina. Na srečo lahko še vedno uporabljate običajni ogrevalni sistem na plin in nato uporabite UNP kot vir goriva. To mešanico butana in propana stisnemo v tekoči obliki in shranimo v rezervoarje ali jeklenke. To omogoča, da se velike količine goriva shranijo med polnjenjem. Nato morate najeti rezervoar za UNP, da napolnite svoj rezervoar po potrebi oziroma naročiti UNP plin, ki vam ga dostavijo na dom z avto cisterno avto.

Utekočinjen naftni plin je varen za uporabo, ima podobne lastnosti ogrevanja kot glavni plin in je zanesljiv vir, če ga boste pravočasno dobavili.

Kurilno olje je še ena možnost, ki jo obravnavamo namesto UNP. Stroški tega goriva so nekoliko cenejši, vendar je postopek namestitve bolj specializiran in drag. Sistem potrebuje tudi veliko več vzdrževanja, da še naprej učinkovito deluje.

Primerjajmo zdaj ceno na enoto energije za ta dva s ceno električne energije:
Ogrevanje 6p / kWh
UNP 7,6p / kWh
Električna energija 9,9p / kWh

Tako kurilno olje kot UNP imata nižje stroške kot pavšalna elektrika. Če pa iščete najcenejši ogrevalni sistem, razmislite o sistemu 7. Ta tarifa električne energije določa nizko nočno tarifo 6 p / kWh in povečano dnevno tarifo 16 p / kWh. Če uporabljate električni sistem za ogrevanje, lahko to okno kar najbolje izkoristite in tako prihranite stroške električne energije. Zadostuje kombiniranje tako utekočinjenega naftnega plina kot kurilnega olja, ne da bi morali načrtovati dobavo goriva.

Toda ekonomija 7 morda ni za vse. Dostopen prihranek lahko dosežete le, če več kot 40 % porabe električne energije preklopite na nočne ure. Poleg tega naprave, ki delujejo čez dan, stanejo veliko denarja.

Ali je možna priključitev na zemeljski plin (ZP) preko plinskega omrežja?
Butan in propan sta najpogostejši izbiri plina iz jeklenk za plin, običajno za majhne prenosne pečice. Na voljo so v različnih velikostih, tudi v večjih jeklenkah s 47 kg. Ali bi bilo bolje, da grelec ogrevate na plinu, namesto na elektriko? Izračuni predvidevajo 1 kWh, ustreza 3,6 mega Joula. Potem se sprosti energija iz izgorevanja propana v višini 46,44 mega Joula na kilogram.

-    Za ponovno polnjenje 6-litrske plinske jeklenke ustreza 77 kWh električne energije
-    Za ponovno polnjenje 13-kilogramske plinske jeklenke, kar ustreza 168 kWh električne energije   

-    Za ponovno polnjenje 47-litrske plinske jeklenke ustreza 606 kWh

Skupno porabo lahko računate na 14-32p / kWh

Tako je plin v jeklenki poceni način ogrevanja vašega doma, preden je učinkovitost v primerjavi z električno energijo padla za 10 %. Na voljo so večje polnilnice, ki omogočajo podobne stroške kot elektrika. Vendar je to še vedno okorno in ni priporočljivo.

Ali lahko uporabljam obnovljive vire energije?
Ko vse bolj iščemo trajnostne načine življenja, obnovljive energije pridobivajo vse večjo podporo. Spodbuda za obnovljivo toploto ponuja donacije za uporabo posebnih varčnih ogrevalnih sistemov.
Sistemi, ki jih poganja biomasa, prejmejo nepovratna sredstva za vsako enoto kuhane vode. Stroški namestitve so visoki in se gibljejo od 15.000 do 25.000 €, vendar lahko pričakujete, da se bodo ti stroški z leti spreminjali.

Grelniki toplotne črpalke podpirajo tudi spodbudo za obnovljivo toploto. Porabijo elektriko, vendar pretvorijo eno energijsko enoto v 3,5 enote toplote! To spet znižuje stroške goriva, da se ujemajo z zemeljskim plinom. Stroški namestitve za te sisteme znašajo od 12.000 do 17.000 €, vendar se bodo s subvencijami več kot poplačali.

Končna razčlenitev stroškov ogrevanja
Tukaj je nekaj ocenjenih letnih obratovalnih stroškov za različne ogrevalne sisteme, ki temeljijo na povprečno izračunanih vrednosti:

Stroški vira goriva                   Cena na / kWh         povprečni letni stroški
Elektrika                                    9,9p                               ?                       
Zemeljski plin                           2,4p                               ?
Kurilno olje                                6p                                 ?
UNP                                           7,6p                               ?

Povprečni letni stroški ogrevanja in tople vode za srednje veliko hišo temeljijo na porabi 13.500 kWh električne energije. Uporaba varčne energije 7 bi lahko prihranila več kot 700 € stroškov električne energije letno.

Učinkovit sistem ogrevanja domov kjer smo močno odvisni od svojih sistemov centralnega ogrevanja. Hladno vreme in hladne noči so jih naredili nepogrešljive za udobje in kakovost življenja. Stroški ogrevanja so neizogibni, vendar je vredno imeti ogrevalni sistem, ki prinese največ toplote za vaš denar.

Ko začnemo raziskovati različne vire goriva in sisteme, ki so na voljo, bomo začeli z dvema najpogostejšima možnostma, elektriko in plinom. Primerjamo ju "kot za podobno" s stroški enakovredne energijske enote. Spodaj so cene, ki jih največkrat medsebojno primerjamo. Cene so približne in možna samo za medsebojno primerjavo.

Ogrevanje s toplotno črpalko so podprti tudi s spodbudo za obnovljivo toploto. Porabijo elektriko, vendar pretvorijo eno energijsko enoto v 3,5 enote toplote! To spet znižuje stroške goriva, da se ujemajo z zemeljskim plinom (ZP). Stroški namestitve za te sisteme znašajo od 15.000 do 25.000 €, vendar se bodo s subvencijami več kot poplačali.

Prikaz za izračun posameznih energentov:

Moč:
Elektrika 9,9p / KWh
Zemeljski plin 2,4p / KWh

Jasno je, da je cena plina na enoto lahko tudi do štirikrat cenejša od cene električne energije. To je pomembno, vendar pri izbiri najbolj ekonomičnega sistema igrajo pomembno vlogo številni drugi dejavniki.

Učinkovitost električne energije in plina
Prva težava je dejstvo, da so električni radiatorji 100 % bolj učinkoviti pri prenosu električne energije na toploto. Plinski kotli so le 90 odstotno učinkoviti. Najučinkovitejši sistem ogrevanja je torej električni. Mestni plin pa zagotavlja najcenejše ogrevanje. Kaj pa, če nimate dostopa do plinskega omrežja?

Ogrevanje hiše z zemeljskim plinom

Morda ste med tistimi 15 %, ki nimajo dostopa do plina. Na srečo pa lahko še vedno uporabljate običajni ogrevalni sistem na plin in nato kasneje uporabite UNP (utekočinjeni naftni plin) kot vir goriva.

Ogrevanje in prezračevanje - split izvedba
Ogrevanje in prezračevanje - split izvedba

To mešanico butana in propana stisnemo v tekoči obliki in shranimo v rezervoarje ali jeklenke. To omogoča, da se velike količine goriva shranijo med polnjenjem. Za nadaljnje polnjenje morate najeti rezervoar za UNP, da napolnite svoj rezervoar po potrebi. UNP je, če se držite pravilnika varen za uporabo. Plin ima podobne lastnosti ogrevanja kot zemeljski plin (ZP) in je zanesljiv vir.

Kurilno olje je še ena možnost, ki jo lahko uporabite namesto UNP. Stroški tega goriva so nekoliko cenejši, vendar je postopek namestitve bolj specializiran in drag. Sistem potrebuje tudi veliko več vzdrževanja, da še naprej učinkovito deluje.
Primerjajmo zdaj ceno na enoto energije za ta dva s ceno električne energije:

Ogrevanje 6p / kWh
UNP 7,6p / kWh
Električna energija 9,9p / kWh

Tako kurilno olje kot UNP imata nižje stroške kot pavšalna elektrika. Če pa iščete najcenejši ogrevalni sistem, razmislite o ekonomiji, ki jo je treba upoštevati. Ta tarifa električne energije določa nizko nočno tarifo 6 p / kWh in povečano dnevno tarifo 16 p / kWh. Če uporabljate električni sistem za ogrevanje, lahko ta primer kar najbolje izkoristite in tako prihranite stroške pri uporabi električne energije. Zadostuje kombiniranje tako utekočinjenega naftnega plina kot kurilnega olja, ne da bi morali načrtovati dobavo goriva.

Toda primer št. 7 morda ni za vse. Dostopen prihranek lahko dosežete le, če več kot 40 % porabe električne energije preklopite na nočne ure. Poleg tega naprave, ki delujejo čez dan, stanejo veliko denarja.

Ali je možnost uporabe zemeljskega plina?
Butan in propan sta najpogostejši izbiri plina za polnjenje plinov, običajno za majhne prenosne pečice v gospodinjstvih. Na voljo so v različnih velikostih, tudi v večjih jeklenkah s 47 kg. Ali bi bilo bolje, da grelec ogrevate na plinu, namesto na elektriko?

Izračuni predvidevajo 1 kWh, kar ustreza 3,6 mega Joula. Potem se sprosti energija izgorevanja propana v višini 46,44 mega Joula na kilogram.

 -   Za polnjene 6-litrske plinske jeklenke dobimo 77 kWh električne energije.

 -   Za polnjene 13-litrske plinske jeklenke dobimo 168 kWh električne energije.

 -   Za polnjene 47-litrske plinske jeklenke pa dobimo 606 kWh električne energije.

Skupno lahko računate na porabo 14-32p / kWh

Tako shranjeni plin ni poceni način ogrevanja vašega doma, preden je učinkovitost v primerjavi z električno energijo padla za 10 %. Na voljo so večje polnilnice in omogočajo podobne stroške kot elektrika. Vendar je to še vedno okorno in ni priporočljivo.

Ali lahko uporabljam obnovljive vire energije?

Ko vse bolj iščemo trajnostne načine življenja, obnovljive energije pridobivajo večjo podporo. Spodbuda za obnovljivo toploto ponuja donacije za uporabo posebnih varčnih ogrevalnih sistemov.
Sistemi, ki jih poganja biomasa, prejmejo nepovratna sredstva za vsako enoto kuhane vode. Stroški namestitve so visoki in se gibljejo od 14.000 do 19.000 €, vendar lahko pričakujete, da se bodo ti stroški z leti spreminjali.

Grelniki toplotne črpalke podpirajo tudi spodbudo za obnovljivo toploto. Porabijo elektriko, vendar pretvorijo eno energijsko enoto v 3,5 enote toplote! To spet znižuje stroške goriva, da se ujemajo z mestnim plinom. Stroški namestitve za te sisteme znašajo od 15.000 do 25.000 €, vendar se bodo s subvencijami več kot poplačali.

Končna razčlenitev stroškov ogrevanja
Tukaj je nekaj ocenjenih letnih obratovalnih stroškov za različne ogrevalne sisteme, ki so povprečno izračunani:

Stroški vira goriva na kWh so povprečni letni stroški

Elektrika 9,9p
Zemeljski plin 2,4 kilograma
Ogrevanje 6p
UNP 7,6p

Po izračunu dobimo povprečni letni strošek ogrevanja in tople vode za srednje veliko hišo, ki temeljijo na porabi ? kWh električne energije.
Uporaba sistema 7 bi lahko letno prihranila več kot ? stroškov električne energije.

Kateri je najboljši način ogrevanja hiše?
-   Za večino naših uporabnikov je najcenejši ogrevalni sistem, ki deluje na zemeljski plin.
-   Če živite v kraju z električnim omrežju, je UPN najcenejša možnost ogrevanja.
-   Če v celoti izkoristite tarife za električno energijo po sistemu 7, boste morda lahko primerjali sisteme UPN glede na obratovalne stroške.

Če ste pripravljeni pogoltniti velike stroške instalacije in jih nato počasi želite povrniti s pomočjo subvencij, so toplotne črpalke dobra izbira. Vendar poskrbite, da je vaš dom zelo dobro toplotno izoliran, da dosežete najboljše prihranke. Z običajnim električnim grelnikom lahko pri dobro toplotno zaščitenem objektu prihranite tudi od 555 do 2000 €.

Ne glede na to katerikoli ogrevalni sistem izberete, vedno poskrbite za najem kvalificiranega strokovnjaka za namestitev in vzdrževanje.

Pripravil in zapisal: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje