Ogrevanje

Nova tehnologija naj dela čudeže

Vodonosnik (Aquifer), je novejša tehnologija, ki naj dela čudeže


Spodbujal bi celo energetski prehod elektroenergetske industrije. Če bi lahko hranili toploto iz termoelektrarne, ki deluje na plin, bi jo lahko upravljali tako, da bi z njo lahko dopolnjevali nihajoče količine vetrne in sončne energije. Poleg tega bi lahko proizvajali električno toploto v času odvečne zelene elektrike, v idealnih razmerah pa bi učinkovito uporabljali toplotne črpalke, da bi prihranili dovolj toplote za zimo.

Če pa želimo vodo segrevati, kot odgovor na globalno segrevanje je to kot odgovor delati lokalno segrevanje kot odgovor na globalno segrevanje, potem mora nova tehnologija delati čudeže.

Ali shranjena toplota v vodonosniku (Aquifer) - sploh delujejo?

Tehnologija je preizkušena in se Reichstag v Berlinu ogreva zanesljivo in poceni s pomočjo vodonosnika in poleti hladi.

Sestava in delovanje vodonosnika
Sestava in delovanje vodonosnika

Ali je to mogoče storiti v velikem obsegu? Za to je treba povedati veliko. Stroški gradnje velikega skladišča skoraj niso višji od stroškov manjšega, zaradi česar je delovanje varčnejše. Poleg tega ima velik hranilnik manjšo površino glede na prostornino in zato izgublja manj toplote.

Poleg tega strokovnjaki za pitno vodo, ki sodelujejo s Hamburškim inštitutom, pravijo, da je sistem za shranjevanje vodonosnikov sestavljen izključno iz preizkušenih komponent. Vrtine so izvrtane na načine, kot so predhodno bile vrtane že stokrat pri proizvodnji pitne vode. Slana voda se črpa na enak način, kot se črpa pitna voda. Ko se segreje, jo vrnete v tla, da odteče z velikega gradbišča.

Kaj lahko gre narobe?

Koliko toplote izgubi? Približno tretjino. S skoraj nič vrednotno odpadno toploto takšna izguba ne tehta močno.

Ali so tla v Hamburgu primerna? Hamburško podzemlje pravijo strokovnjaki, je bolje raziskano kot skoraj kjerkoli drugje. Obstajajo podatki o četrt milijona izvrtanih lukenj. Po vsem, kar je rezultat, so lokalne razmere idealne.

Kaj pa delovna temperatura?

Omrežje daljinskega ogrevanja včasih zahteva temperature nad sto stopinj, v shrambi vodonosnika pa so temperature med 70 in 80 stopinj. Vodo v toplotnih ceveh bi bilo treba dodatno ogrevati, zato želijo strokovnjaki iz hamburškega inštituta zgraditi svoje skladišče v okviru načrtovane sežigalnice odpadkov in biomase.

Ogrevala bi

Koliko stane skladiščenje vodonosnika? Okoli milijon evrov. Za primerjavo: "inovacijska elektrarna", ki jo je nekdanja vlada SPD načrtovala v Wedelu, naj bi stala nekaj manj kot pol milijarde evrov.

Kaj pa ekonomija?

Na Hamburškem inštitutu predvidevajo, da bodo stroški skladiščenja znašali en cent na kilovatno uro, vključno z izgubami za skladiščenje, in dodali še en cent za varnost. Industrijska odpadna toplota znaša en do dva centa na kilovatno uro, kar znaša največ štiri cente. Odjemalci daljinskega ogrevanja običajno plačajo osem centov na kilovatno uro, zato naj bi se sistem za shranjevanje izplačal.

In dodatne toplotne cevi?

Niso vključene v ta izračun, vendar so težko pomembne. Poleg tega je pod hamburško zemljo vgrajeno že več kot 1800 kilometrov cevi za toplotno omrežje. Njegovi deli se lahko uporabljajo za prenos toplote iz generatorjev v skladišče.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje