Ogrevanje

Argon plinsko polnjena okna

Trik z argonom, prodajalci oken velikokrat pripovedujejo smešne zgodbe.


Ena od teh zgodb se nanaša na to, koliko plina argon je v oknu. Ko obiščete različne objekte z novejšimi okni, opazite eno, da vsi uporabljajo podobne oziroma iste vrste opreme, enaka čistila in iste polnilnice z argonom. V končnem rezultatu bi se lahko zgodile majhne spremembe, vendar nikoli nisem videl bistvene razlike.

Zakaj bi lagali tako?
Mislim, da prodajalec oken, ki prodaja ravno takšna okna, kot jih kupujeta, so vedno precej draga. Takšen prodajalec potrebuje način, da razloži, zakaj so njegova toliko dražja oziroma boljša. To ni edini razlog, vendar je eden izmed najštevilčnejših.

Argon plinski polnilk, kako je narejen in kakšna je korist argonske izolacije
Argon plinski polnilk, kako je narejen in kakšna je korist argonske izolacije

Seznam številnih negativnih razlogov, zakaj so njegova okna veliko boljše od katerega koli drugega proizvajalca, ki ga dobijo laični kupci, kot ste si jih kdaj koli ogledali. Potem, ko vam končno pokaže tajno ceno in se zavzdihnete, vas bo vljudno opomnil na vse razloge, zaradi katerih so njegovi izdelki tako dragi.

Verjamem, da misli, da se lahko umakne tej zgodbi, ker je plin argona čist in ga ne vidite. Na žalost zanj Nacionalni svet za ocenjevanje fenestracije objavlja ocene učinkovitosti za vsa stanovanjska okna. Vsako okno ima nalepko, ki prikazuje ocene, na spletnem mestu pa je prikazano, kako so bile te ocene dosežene. Odstotek argona je ravno tam na spletnem mestu.

Ampak to ni povsem v redu?
Ko sem posnel ta okna, sem na spletu našel samo primere, kar pomeni 90 % plina argona in 10 % zraka. Ko sem kasneje prosil nekatere, ki imajo kakršne koli druge informacije, sem prosil, če mi povedo kdo je to storil v samo nekaj urah. Vsi odgovori so bili približno enaki, in sicer: Fantje ste najboljši.

Imel je popolnoma prav.
To jutro sem preveril in našel ravno tisto, kar sem pričakoval. Zdi se, da dodajanje 5 % več plina argona ni bistveno vplivalo na oceno učinkovitosti. U-faktor za te možnosti je bil še vedno v običajnem območju za katero koli okno z dvojnim podoknom, kar pomeni, da te možnosti niso bile bolj učinkovite. Kar sem posumili, dodatnih 5 % plina argona ni izboljšalo okna.

Če drevo pade v gozdu ...
Če je v enem oknu 5 % več plina argona in ima okno enak izkoristek, ali je zato boljše od drugega? Po mojem skromnem mnenju ne. Ne trdim, da proizvajalci niso resnični glede ocene učinkovitosti svojih izdelkov. Predlagam pa, da obstajajo domači prodajalci, ki pripovedujejo tudi resnične zgodbe, ali takšni, ki niso povezani z resnico.

Torej, ko slišite, da vam prodajalec oken pove, da imajo njegova okna več plina argona kot druga, bi vam predlagal, da mirno zavihate z očmi in mu pokažete, da imate več priložnosti.

Na žalost vsi prodajalci, ki uporabljajo tovrstno taktiko, so najhitrejši, zato boste slišali za čudovit poseben popust, ki ga lahko dobite, če kupite takoj. In nato, ko boste rekli ne, bo verjetno ponudil še dodaten poseben popust.

Bi moral iti mimo njih, če je cena ugodna?
Srečno s svojim okenskim projektom!

To pa je vaša odločitev!

Vir:
Avtor - thewindowdogPoslovan

Zapisal: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje