Ogrevanje

Lebdeča jedrska elektrarna

Ruska plavajoča jedrska elektrarna, ki se bo na Arktiki napajala od meseca decembra dalje.


Plavajoča jedrska elektrarna (FNPP) bo nadomestila staranje kopenske jedrske elektrarne in elektrarne iz rjavega premoga, kar bo zmanjšalo približno 50.000 ton emisij CO2 na leto, v skladu s pobudnikom projekta in rusko državno jedrsko korporacijo Rosatom. Reaktor bo predvidoma začel delovati decembra 2019.

Tovarne soproizvodnje, imenovane Akademik Lomonosov, sestavljajo ne motorizirana barža, dva reaktorja KLT - 40S pod vodnim tlakom, podobna tistima, ki napajata ruske jedrske ledolome in dve parni turbinski napravi.

FNPP lahko proizvede do 70 megavatov (MW) električne energije in 50 giga kalorij toplote na uro. To zadostuje za napajanje električnih omrežij pokrajine, ki je bogata z viri, kjer živi in ​​dela približno 50.000 ljudi ter dovajajo tudi toploto s paro dovodnih vodov mesta Pevek. Tovarna bo upravljala ta drugi podvig z uporabo pare, izsesane iz turbin, za ogrevanje vodovodnega sistema v vmesnem krogu, ki kroži med reaktorskimi enotami in obalnimi objekti, od 70 do 130 stopinj C.

Akademik Lomonosov-rosatom
Akademik Lomonosov-rosatom

Slika 1 - Evgeny Nipot / Ruska državna televizija in radiotelevizijska družba / Državna korporacija Rosatom

Vlačilci se pripravljajo na vleko prve plavajoče jedrske elektrarne na svetu do oddaljenega ruskega Daljnega vzhoda.

Gradnja plavajočega reaktorja se je začela leta 2007 in je morala preseči neredne finančne razmere, vključno z grožnjo stečaja leta 2011. Podjetje temelji na zasnovi majhnega modularnega reaktorja (SMR) in pripada vrsti reaktorja jedrske cepitve, ki je manjši od običajnih reaktorjev. Takšne reaktorje je mogoče zgraditi od začetka do konca v elektrarni in jih nato v celoti odpreti sestavljene, preizkušene in pripravljene za obratovanje na oddaljena mesta, kjer bi bilo normalno gradnjo težko upravljati.

Ruska kontroverzna plavajoča jedrska elektrarna Lomonosov pluje proti Arktiki-
Ruska kontroverzna plavajoča jedrska elektrarna Lomonosov pluje proti Arktiki-

Slika 2 - Ruska plavajoča jedrska elektrarna

Vodja okolijske organizacije v Murmansku, ruska okolijska organizacija Bellona, okolijske organizacije s sedežem v Oslu na Norveškem priznavajo izvedljivost zasnove SMR. Vendar dvomijo o njeni nujnosti v tem konkretnem primeru.

"Isti obrat bi lahko zgradili na tleh (Chukotki), ne da bi se zatekali k ustvarjanju plavajoče strukture," pravi Zolotkov. "Navsezadnje je [jedrska elektrarna], ki je trenutno v uporabi, zgrajena na kopnem in deluje že desetletja."

Plavajoča zasnova je sprožila zaskrbljenost glede okolja in varnosti, saj bo obrat obratoval na neokrnjeni Arktiki in mora zdržati svoje surove zime in morje. Greenpeace je poimenoval "plavajoči Černobil" in "jedrski Titanik."

Rosatom takšne kritike zavrača, češ da obrat izpolnjuje varnostne standarde, ki jih postavljata Rusija in Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Družba ugotavlja, da enake reaktorje uporabljajo že desetletja v ledolomih in podmornicah. In Rosatom na svoji spletni strani navaja, da bo „FNPP privezan in zavarovan na posebnem pomolu“ in bo deloval brez potrebe po „motornih ali propelerskih funkcijah.

Za zaščito plovila pred cunamijem in ledenimi stenami so bile zgrajene tudi obalne strukture, jezovi in valovodi.

Obrat uporablja številne aktivne in pasivne varnostne sisteme, vključno z električno gnanim avtomatiziranim sistemom in pasivnim sistemom, ki uporablja težnost za vstavljanje krmilnih palic v jedro reaktorja, da se zagotovi, da reaktor v nujnih primerih ostane na podkritičnih nivojih. Reaktorji uporabljajo tudi nizko obogateni uran v koncentraciji pod 20 odstotkov Urana-235. Zaradi tega je gorivo neprimerno za proizvodnjo jedrskega orožja.

Glede na takšne varnostne ukrepe Rosatom na svojem spletnem mestu pravi, da strokovno preverjena in verjetnostna ocena varnosti, ki modelira morebitno škodo na FNPP, ugotovi, da so možnosti za resno nesrečo na FNPP "manjše od sto tisoč odstotkov."

Zolotkov, ki je v ruski civilni jedrski floti 35 let delal v različnih zmogljivostih, vključno s policistom za varstvo pred sevanji, tudi ugotavlja, da na takih ladjah od leta 1975 ni bilo resnih incidentov. "V primeru nesreče v FNPP so lahko tudi posledice. Verjamem pa, da bi bili lokalizirani znotraj njegove strukture, zato bo sproščanje radioaktivnih snovi minimalno, "pravi.

Jedrsko gorivo elektrarne je treba zamenjati vsaka tri leta. Neobremenjeno gorivo je v skladiščih na krovu, kasneje pa tudi v suhih posodah. Vsakih 10 do 12 let v 40-letnem življenjskem ciklu (po možnosti podaljšan do 50 let) se bodo odpadke s FNPP odvlekli v poseben objekt za vzdrževanje.

Slika 3 - Ruska plavajoča elektrarna
Slika 3 - Ruska plavajoča elektrarna

Po razgradnji bodo elektrarno odvlekli v objekt za demontažo in recikliranje. Rosatom na svojem mestu pravi, "Na Arktiki ni načrtovano izrabljenega jedrskega goriva ali radioaktivnih odpadkov. Izrabljeno gorivo se bo odpeljalo v posebna skladišča v celinski Rusiji."

Rosatom ni razkril stroškov tega projekta in ga poimenoval kot pilotni projekt. Trenutno deluje na različici nove generacije, ki bo uporabljala dva reaktorja RITM-200M, vsaka s 50 MW. Cilji za izboljšanje vključujejo bolj kompaktno zasnovo, daljša obdobja med polnjenjem, fleksibilno sledenje obremenitvam in večnamenske uporabe, ki vključujejo razsoljevanje vode in daljinsko ogrevanje.

Če Rosatom prejme zadostno število naročil, pravi, da si želi cenovno konkurirati obratom na osnovi fosilnih goriv in obnovljivih virov energije.

Podjetje pa se lahko sooči z izzivi, ki niso trženje in upravljanje njegove nove zasnove. "Te elektrarne FNPP bodo na koncu nosile izrabljeno jedrsko gorivo in jih mednarodno pomorsko pravo še ne priznava," pravi Zolotkova. "Tako se lahko Rosatom srečuje s težavami pri pridobivanju dovoljenj in zavarovanja, ko gre za vleko po določenih morskih poteh."

Avtor John Boyd

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje