Ogrevanje

Najmanjši jedrski reaktor za hišo

Bi lahko naredili majhen jedrski reaktor, ki bi napajal sodobno hišo celo življenje?


Kateri je najmanjši delujoči jedrski reaktor, ki je bil kdaj koli zgrajen, in koliko energije proizvede   glede na to, koliko povprečnih domov lahko napaja?

  • Kaj je najmanjši jedrski reaktor doslej zgrajen? Bi bilo mogoče kdaj narediti enega dovolj majhnega za pogon avtomobila?
  • Kako majhen je mogoče zgraditi jedrski reaktor za napajanje?
  • Ali je mogoče sestaviti prenosni jedrski reaktor in ga uporabiti za napajanje doma ali vozila?
  • Če so reaktorji Thorium (LFTR) tako osupljivi, zakaj jih še nihče ni zgradil?

Naj se poglobimo v podrobnosti. Recimo, da želite svoj dom napajati z enim od naslednjih:

Hyperion in Babcock Wilcox najmanjša jedrska reaktorja
Hyperion in Babcock Wilcox najmanjša jedrska reaktorja

Najbolj značilna uporabna je proizvodnja električne energija v jedrskih elektrarnah.

-    Mini jedrske elektrarne bi lahko poganjale manj ali več kot 20.000 domov.
Hyperionove miniaturne jedrske module je mogoče zlahka prevažati in pokopati pod zemljo, z možnostjo napajanja do 20.000 domov.
-   (PhysOrg.com) - Podzemne jedrske elektrarne, ki niso večje od vroče kadi, bodo kmalu lahko dale elektriko skupnostim po vsem svetu. Če merijo približno 1,5 metra, lahko mini reaktorji napajajo približno 20.000 domov.
-    Majhne energetske module so prvotno zasnovali Pete Peterson in drugi znanstveniki iz Nacionalnega laboratorija Los Alamos v Novi Mehiki. Zdaj to tehnologijo komercialno razvija Hyperion Power Generation, ki je sporočila, da je sprejela svoja prva naročila in načrtuje začetek množične proizvodnje.

-    Izvršni direktor Hyperiona John Deal je dejal, da je njihov ustvariti električno energijo za 10 centov kjerkoli na svetu.

Zaradi majhnosti je mini elektrarne mogoče sestavljati razmeroma hitro in jih prevažati s tovornjakom, železnico ali ladjo na oddaljene lokacije, tudi na mesta, ki trenutno nimajo električne energije. Elektrarne predstavljajo alternativo trenutnim jedrskim elektrarnam, ki so velike, drage in trajajo približno 10 do 30 let. Poleg tega velike elektrarne ne ustrezajo potrebam majhnega prebivalstva ali območij brez razpoložljivega zemljišča. Hyperionovi moduli se lahko povežejo skupaj, da se zagotovi energija tudi za večjo populacijo.

Razen tega moduli Hyperion nimajo gibljivih delov, ki bi jih lahko obrabili, in jih ni treba nikoli odpirati na mestu. Tudi če bi se odprla, bi se majhna količina zaprtega goriva takoj ohladila, kar bi zmanjšalo nevarnost. Nemogoče je, da bi modul postal nevaren in se "stopil" ter ustvaril kakršen koli izredni položaj, navaja družba na svoji spletni strani. Ker se reaktorje Hyperion zakoplje pod zemljo in so varovani z varnostnimi detajli, pa družba pojasnjuje, da njihovo delovanje ne bo vidno in bo varno pred nelegitimno uporabo. Poleg tega reaktor v notranjosti ne bi bil primeren za širjenje.

Za obogatitev urana bi potrebovali nacionalne države," je še dejal Deal. Glede na temperaturo, če je ta prevroča, da bi se z njo spopadli, bi bilo, kot krasti žar z golimi rokami.

Reaktorje je treba napolniti približno vsakih sedem do deset let. Po petih letih proizvodnje električne energije Hyperion pravi, da modul ustvari skupne odpadke približno velikosti teniške žogice, ki bi lahko bila uporabna za recikliranje goriva.

Hyperion ima že veliko števil povpraševanja za svoje module, večinoma iz naftne in električne energije. Prvo naročilo je prišlo pri češkem infrastrukturnem podjetju z imenom TES, ki je specializirano za vodne elektrarne. Hyperion načrtuje izgradnjo treh proizvodnih obratov, katerih cilj je izdelati 4.000 mini jedrskih modulov do leta 2023.

Medtem ko priznava, da je komercialni razvoj mini jedrskih elektrarn visok cilj, pa pri Hyperionu menijo, da je zaradi možnih koristi tehnologije trud tudi smiseln. Poleg dovajanja električne energije na oddaljene lokacije se lahko moduli Hyperion uporabljajo tudi za oskrbo s čisto vodo za 25 % svetovnega prebivalstva, trenutno pa nimajo dostopa do čiste vode. Moduli lahko zagotavljajo moč za črpanje, čiščenje in predelavo vode, kar lahko pripomore k zmanjšanju bolezni, revščine in socialnih nemirov.

Hiperion napajalni modul
Hiperion napajalni modul

Komisija za jedrsko regulacijo (NRC) je stopila v stik z PhysOrg.com in navedla, da NRC ne načrtuje pregleda Hyperion zasnove v bližnji prihodnosti, čeprav sta se NRC in Hyperion predhodno o tem pogovarjala. Hyperion je edinstvena zasnova, NRC pričakuje, da bo potrebnih veliko časa za zagotovitev varnostnih zahtev.

NRC je v odgovoru na pismo navedel

Hyperion Power Generation je v zgodnjih fazah razvoja tega oblikovanja in za to zasnovo oblikovanja je na voljo zelo malo informacij o testiranju. Podjetje Hyperion Power Generation je nakazalo, da bo v prihodnosti predložilo tehnična poročila v podporo pregledu pred prijavo. NRC ne more sodelovati pri kakršnem koli pomembnem, formalnem tehničnem sodelovanju s potencialnim vlagateljem, dokler teh poročil ne bodo prejeli. Zaradi zelo omejene količine preskusnih podatkov in pomanjkanja delovnih izkušenj, ki so na voljo za reaktor uranovega hidrida, osebje NRC predvideva, da bo pregled licenc vključeval pomembna vprašanja za tehnične, varnostne in licenčne politike.

Več informacij: www.hyperionpowergeneration.com
Prek: The Guardian

 Sestavil: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje